Hoe belangrijk is de culturele fit en hoe beoordeel je deze?

Door: Jasper Bouw
15/05/2024
“ In deze blog vertellen we je over het belang van de culturele fit bij jouw droombaan en hoe je deze kan herkennen en beoordelen.”

De culturele fit is de mate waarin jouw doelen, waarden, normen en soft skills overeenkomen met die van het bedrijf waar je solliciteert. Een goede culturele fit leidt tot meer werkplezier, betere prestaties, hogere productiviteit en groeimogelijkheden binnen het bedrijf. In deze blog vertellen we je over het belang van de culturele fit bij het vinden van jouw droombaan en hoe je deze kan herkennen en beoordelen.

Een veelvoorkomende situatie

Je bent begonnen met een nieuwe stap in je carrière. Je zat goed op je plek, maar bent naar een organisatie gegaan omdat dit precies hét bedrijf of dé industrie is waar jij jouw kwaliteiten voor wilt inzetten. De eerste gesprekken waren geweldig en je bent vol enthousiasme aangenomen voor deze mooie kans.

Na enkele weken merk je toch dat je niet helemaal op je plek zit. Je voelt je ongemakkelijk op de werkvloer en het is allemaal toch anders dan je je had voorgesteld. Zo kijkt je baas mee met elke stap die je zet en is de focus op een maatschappelijke impact overgegaan naar de focus op bedrijfsresultaten. Misschien had je verwacht dat je kwam te werken in een omgeving waar jij echt grote stappen kon gaan maken. De ontwikkelingsmogelijkheden vallen echter tegen en je bereikt een plateau zonder ruimte voor groei.

Het belang

De culturele fit is de mate waarin jouw doelen, waarden, normen en soft skills overeenkomen met die van het bedrijf waar je solliciteert. Een goede culturele fit leidt tot meer werkplezier, betere prestaties, hogere productiviteit en groeimogelijkheden binnen het bedrijf.

Je wilt weg bij je huidige werkgever of hebt de rol gevonden die precies aansluit bij wat jij zoekt. Het is heel fijn dat je enthousiast bent voor de nieuwe kansen op jouw horizon, maar vergeet niet om de culturele fit mee te nemen in deze alles veranderende beslissing. Ga na of je toekomstige collega’s en het bedrijf waar je geïnteresseerd in bent wel echt bij jou passen wat betreft omgangsnormen en de visie. Om te voorkomen dat je ergens gaat werken waar jij je ongemakkelijk voelt, is het enorm belangrijk dat je kijkt naar de culturele fit tussen jou en de organisatie.

Verschillende bedrijfsculturen

De culturele fit van een organisatie is niet altijd in een specifiek hokje te plaatsen. Toch kan je er met een algemene omschrijving al snel achter komen waar jij het meest enthousiast van wordt. Hieronder staan enkele algemene en stereotyperende voorbeelden van bedrijfsculturen die jij kan tegenkomen.

Innovatieve startup cultuur: In een innovatieve startup-cultuur heerst een sfeer van creativiteit, experimentatie en snelle groei. Medewerkers worden aangemoedigd om out-of-the-box te denken, risico’s te nemen en nieuwe ideeën te verkennen. De werkomgeving is informeel, met open kantoorruimtes, flexibele werktijden en een platte hiërarchie. Medewerkers zitten vol vertrouwen, kracht en hebben veel autonomie in hun werk. Een goede samenwerking en een fijne communicatie is hier de basis. Fouten maken bestaat niet, want hier creëer je leermomenten.

Corporate cultuur: In een corporate cultuur is er een sterke nadruk op structuur, hiërarchie en stabiliteit. Voor sommige mensen kan de nadruk op structuur, hiërarchie en stabiliteit een gevoel van zekerheid en voorspelbaarheid bieden in hun werk. Er zijn hier duidelijke regels en procedures, die verwachtingen verduidelijken en conflicten verminderen. Medewerkers hebben specifieke rollen en verantwoordelijkheden, wat zorgt voor een efficiënte werkcultuur. Prestaties en resultaten worden sterk beloond, waardoor je als werknemer blijft streven naar een goede inzet en ontwikkelingsmogelijkheden.

Familiecultuur: In een familiecultuur heerst een sterke onderlinge verbondenheid en loyaliteit tussen medewerkers. Het bedrijf voelt aan als een hechte gemeenschap, waarin medewerkers elkaar steunen en aanmoedigen. Er is een informele sfeer, met open communicatie en een platte organisatiestructuur. Medewerkers voelen zich gewaardeerd en gerespecteerd en er is veel aandacht voor het welzijn van elke collega. Het bedrijf organiseert regelmatig uitjes en teambuilding activiteiten om de band tussen medewerkers te versterken.

Wat is jouw ideale cultuur

Nu je een beter beeld hebt van de duidelijke verschillen die bedrijven hebben in omgang, communicatie en visie, is het handig om te weten hoe je weet wat jouw ideale bedrijfscultuur is.

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Teamprestaties of individuele prestaties?
  • Veel autonomie of duidelijke richtlijnen en procedures?
  • Continue feedback of periodieke evaluaties?
  • Flexibele werktijden of vaste kantooruren?
  • Focus op persoonlijke groei of groei van de organisatie?
  • Dynamische, snel veranderende omgeving of stabiele, omgeving?
  • Focus op resultaten of focus op werknemerswelzijn?
  • Traditionele methoden of nieuwe ideeën en technologieën?
  • Samenwerken op kantoor of op afstand vanuit huis?
  • Constante verandering of stabiliteit en consistentie?
  • Platte hiërarchie of duidelijke leiderschapsstructuur?
  • Risico’s nemen en experimenteren of stabiliteit en zekerheid?

Gebruik deze antwoorden als richtlijnen voor het zoeken naar jouw ideale werkgever. De kans dat je een plek vindt die alle boxen aankruist is onwaarschijnlijk. Wees daarom bereid om concessies te doen en maak je prioriteiten helder.

Hoe beoordeel je de culturele fit

Onderzoek: Verzamel zoveel mogelijk informatie over het bedrijf en zijn cultuur. Lees de website grondig door en bekijk de doelen, waarden en visie van het bedrijf. Bekijk ook artikelen en reviews om inzicht te krijgen in de ervaringen van huidige en voormalige werknemers.

Stel de juiste vragen: Tijdens het sollicitatieproces stel je vragen die je helpen om de bedrijfscultuur te begrijpen. Vraag naar de normen, de manier van omgang en de dynamiek binnen het team. Let ook op signalen van een gezonde work-life balance, zoals flexibele werktijden en mogelijkheden voor thuiswerken.

Eerste bezoek: Let goed op tijdens je eerste bezoek aan het bedrijf. Observeer hoe mensen met elkaar communiceren en hoe ze elkaar of jou begroeten.

Waardeer jouw droombaan niet alleen op het salaris en de functie. Neem de culturele fit mee in deze belangrijke beslissing en beoordeel een werkgever op meer dan alleen een goeie klik. Bedenk in welke cultuur jij de grootste stappen kan maken, stel de juiste vragen en vind de droombaan die op jouw naam geschreven is.

Bij DigiteQ kijken we verder dan een passende match tussen een vacature en een CV. Met onze persoonlijke aanpak zoeken wij naar de perfecte match op basis van hard-skills, soft-skills en de culturele fit. Wil jij weten welke kansen DigiteQ heeft in jouw omgeving? Of wil je hier graag vrijblijvend over sparren? Neem vandaag nog contact met ons op en wie weet vinden we samen jouw droombaan!