IT Trends 2022

Door: Jasper Bouw
21 februari 2022
“ De technologie verandert razendsnel en zeker met de aankondiging van Facebook (al moeten we tegenwoordig Meta zeggen), die vanaf nu gaat inzetten op de ontwikkelen van een volledige virtuele omgeving, zal het niet lang meer duren tot ook andere grotere partijen volgen. Wat staat ons te wachten?”

Dit zijn de belangrijkste IT trends van 2022

De technologie verandert razendsnel en zeker met de aankondiging van Facebook (al moeten we tegenwoordig Meta zeggen), die vanaf nu gaat inzetten op de ontwikkelen van een volledige virtuele omgeving, zal het niet lang meer duren tot ook andere grotere partijen volgen. Binnen no-time zullen we werken in een volledige high-tech omgeving.  

Deze nieuwe virtuele omgeving van Facebook zal een mix zijn van augmented reality, virtual reality en de fysieke wereld (en afhankelijk van technologie nog wel meer). Als het aan Facebook ligt wordt dit de nieuwe sociale wereld. Facebook verwacht over 5 jaar volledig operationeel te zijn. Klinkt allemaal nog erg science fiction en ver weg, daarom kijken we met je in deze blog wat je in 2022 zoal kunt verwachten. 

De snelheid van de adoptie van technologie neemt toe

De impact van technologieën zoals blockchain, artificial intelligence (AI), internet of things (IoT) en 3D-printen is al waarneembaar. Maar tussen 2022 en 2026 zullen deze trends de manier van werken pas echt transformeren. Momenteel worden ideeën en nieuwe technologieën al in een vroeg stadium bij een groot publiek gelanceerd, waardoor het bewustzijnsproces al in gang is gezet. Daarnaast gaan steeds meer organisaties nu al gebruik maken van digitale technologieën, wat de toon zet voor de verdere digitale transformatie. Een organisatie die digitaal heeft omarmd, kan weer sneller veranderen en zo versnelt dit proces.

Toename van de inzet van Artificial Intelligence

Artificial Intelligence oftewel AI ontwikkelt zich meer en meer. AI zal een waardevoller hulpmiddel worden om ons te helpen met het analyseren en interpreteren van data. Ook kunnen via AI machines, software en apparaten zelfstandig problemen oplossen. Het doel hiervan is om jouw leven en werkdag makkelijker te maken. 

Uitrol van 5G

Vorig jaar konden telecomproviders van start met de uitrol van hun 5G-netwerken. Dit jaar zal 5G dan ook steeds toegankelijker worden. 5G is supersnel, waardoor je niet meer afhankelijk bent van wifi onderweg of op locatie. Ook kan 5G een miljoen apparaten per vierkante kilometer ondersteunen en met elkaar verbinden. Dat is tien keer meer dan 4G!

5G is niet alleen sneller en betrouwbaarder, je kunt er ook veilig aanzienlijke datavolumes mee verzenden. Maar de grootste winst zit ‘m vooral in nieuwe toepassingen. Denk aan zelfsturende auto’s, slimme straatverlichting en verkeerslichten, remote computing, operaties op afstand door een chirurg via een operatierobot en sensoren op patiënten die de arts waarschuwen als er iets mis is. Kortom: 5G is super belangrijk als het gaat om verdere innovatie.

Toenemende digitale kwetsbaarheid

Afgelopen jaar bleek cyber- en datasecurity de belangrijkste it-trend van het jaar. Na de wereldwijde uitbraak van Covid-19 was het belang van veilig werken, onafhankelijk van locatie, duidelijk herkenbaar in de resultaten. Ook in 2022 zal de digitale dreiging boven ons hoofd blijven hangen. Cyberinbraken en datalekken komen nationaal en internationaal steeds vaker voor. De verdergaande digitalisering maakt organisaties kwetsbaar voor digitale aanvallen, waardoor forse investeringen nodig zijn om deze kwetsbaarheid te verlagen. Het mag dan wel lijken dat investeringen in cyber- en datasecurity niet direct geld opleveren, maar het negeren ervan (of onderschatten van de risico’s) kan enorme financiële en imagoschade opleveren.

Gedistribueerde organisaties

Met de opkomst van externe en hybride werkpatronen, evolueren traditionele kantoor gerichte organisaties naar gedistribueerde organisaties die bestaan uit geografisch verspreide werknemers. Dit vraagt ook grote technische service wijzigingen in de bestaande systemen, niet alleen om het werkgemak van werknemers te vergroten, maar zeker ook om de consumenten tegemoet te komen in hun nieuwe eisen in de digitale wereld. 

Wil je meer weten over wat al deze veranderingen op jouw business van toepassing hebben? En kun je misschien wel wat extra personeel gebruiken in de IT die jouw bedrijf helpen al deze processen in goede banen te leiden? Jasper Bouw onze Senior IT Consultant vertelt je er graag meer over!