Neem je iemand aan op soft- of op hard skills?

Door: Jasper Bouw
16/01/2021
“ De markt trekt weer aan, je klanten zijn weer terug van vakantie en je kunt weer extra talent gebruiken om je business te ondersteunen. Veel goede mensen zitten op dit moment thuis door de coronacrisis en het aanbod is groot. Maar hoe weet je nou welk talent voor jouw bedrijf de beste match is? ”

Softs skills vs hard skills

Allereerst is het belangrijk te bepalen welke skills er voor jou belangrijk zijn. Ga je voor werkervaring en kennis? Of ga je voor persoonlijkheid en vind je het niet erg om nog veel tijd te investeren in iemands kennis als diegene eenmaal aan de slag gaat?

Hard skills

Bij het selecteren op hard-skills let je vooral op werkervaring. Heeft iemand de rol of een soortgelijke rol al een keer vervuld bij een ander bedrijf? Is iemand bekend met de manier waarop je werkt en heeft diegene al ervaring met dezelfde tools als waar je organisatie mee werkt? Als je op zoek bent naar iemand die vanaf dag 1 de rol kan vervullen, dan ben je op zoek naar hard-skills.

Het domein waarin iemand opereert is daarbij wat minder interessant, want die kennis kun je iemand heel snel aanleren. Je kunt beter iemand aannemen die is al goed is in zijn vak en alleen nog het domein hoeft te leren kennen, dan iemand die het domein kent, maar nog niet weet wat de rol inhoudt.

Soft skills 

Bij het selecteren op soft-skills gooi je het over een hele andere boeg. Dan kijk je juist naar hoe iemand is als persoon. Of diegene in het team en bij de cultuur van het bedrijf past. Heeft iemand dezelfde normen en waarden als waar je organisatie voor staat?

Kijk daarbij naar de mensen die je al hebt zitten. Qua cultuur of persoonlijkheid is er geen goed of fout, maar het moet wel matchen met de rest van de mensen binnen het bedrijf. Welk team zit er en wat brengt iemand daar, je nieuwste aanwinst moet een toevoeging zijn.

”Hard skills zijn aan te leren, zolang iemand er maar voor open staat”

Wat vind jij belangrijk? 

Het hangt natuurlijk heel erg van de organisatie af waar je voorkeur naar uitgaat. Maar houdt bij de keuze altijd in gedachte dat hard skills zijn aan te leren, zolang iemand er maar voor open staat. Met soft skills is dat veel moeilijker. Je kunt iemand vanalles leren, maar je kunt zijn of haar karakter niet veranderen. Natuurlijk zijn er ook organisaties, waarbij het veel meer draait om de inhoud en het resultaat. De goede sfeer op de afdeling is daarbij ondergeschikt. Het hangt dus echt van de rol en de organisatie af wat er past bij jou.

Wil je meer weten over het aannemen van personeel en meer weten over of nou hard- of soft skills het beste bij jouw organisatie passen? Maak een call met Jasper, hij vertelt je er graag alles over.