6 CV-tips die je als software engineer moet kennen

Door: Jasper Bouw
27/11/2023
“ Om de kans te vergroten dat je wordt uitgenodigd op kennismaking bij jouw droombaan, moet je weten hoe je jouw CV laat opvallen en optimaliseert.”

Wil jij voorkomen dat jouw Tech-CV onderop de stap beland? In dit artikel delen wij 6 essentiële tips, zodat jij jezelf op de best mogelijke manier kan representeren en de kans kan vergroten op een kennismaking bij jouw droombaan. Van het benadrukken van je technische vaardigheden tot het laten zien van meetbare resultaten, ontdek hoe je werkgevers kunt overtuigen van je waarde als IT-professional.  

1. Begin met een relevante persoonlijke introductie

De meeste bedrijven spenderen gemiddeld 25-30 seconden aan het analyseren van je CV, dit betekent dat je kort de tijd hebt om bedrijven je persoonlijke kant te laten zien.

We adviseren daarom om gebruik te maken van een formele foto, geen wazige VrijMiBo plaatjes natuurlijk. Geef daarnaast een korte persoonlijke introductie over waarom je huidige werkervaring aansluit op de vacature en benoem hierbij technologieën en tooling.

Met ruim 4 jaar ervaring als Java-developer heb ik diverse succesvolle applicaties ontworpen en geïmplementeerd. Mijn expertise omvat niet alleen het Java-ecosysteem, maar strekt zich ook uit tot DevOps en cloudtechnologieën waarbij ik verantwoordelijk ben geweest voor het opzetten van verschillende cloudomgevingen. Als developer hecht ik waarde aan onderhoudbare en testbare code zodat deze in de toekomst gemakkelijk te veranderen is.

*Stel dat er in de vacature wordt gevraagd naar iemand die graag met nieuwe technologie wil werken, vermeld dan ook dat je hiervoor openstaat.

2. Specifiek over je kennis en kunde

Een Tech CV moet duidelijk en specifiek zijn. Gebruik concrete voorbeelden om je prestaties en technische vaardigheden te laten zien. Vermeld projecten waaraan je hebt gewerkt, programmeertalen die je beheerst en technologieën waarmee je vertrouwd bent. Werkgevers willen weten wat je kunt bijdragen aan hun team. Gebruik eventueel de STAR-methode voor een duidelijke structuur in jouw verhaal.

Voorbeeld:

DigiteQ

Java ontwikkelaar – februari 2019 – juni 2023

Als Java-ontwikkelaar bij DigiteQ heb ik een cruciale rol gespeeld bij het definiëren en implementeren van architectuur en DevOps/cloud-infrastructuur in verschillende projecten voor de DigiteQ-app. Mijn inzet heeft geleid tot aanzienlijke verbeteringen in de efficiëntie, schaalbaarheid en betrouwbaarheid van de applicatie.

  • Ontwikkelde een robuuste architectuur die zowel de huidige behoeften van de DigiteQ-app ondersteunt als voorbereid is op toekomstige groei. Deze architectuur benadrukte schaalbaarheid, modulariteit en beveiliging als kernprincipes.
  • DevOps geïmplementeerd om de ontwikkeling en implementatie te stroomlijnen. Hierdoor werd de time-to-market aanzienlijk verkort.
  • Cloudomgevingen beheerd en opgezet in AWS om de schaalbaarheid van de applicatie te waarborgen en kosten te optimaliseren. Dit omvatte het configureren van automatische schaalbaarheid, het implementeren van CI/CD-pipelines en het waarborgen van hoge beschikbaarheid.
  • Werkte nauw samen met cross-functionele teams, waaronder architecten, ontwikkelaars en operations, om best practices te implementeren
  • Bevorderde de naleving van beveiligingsnormen en beleidslijnen binnen de cloudomgeving, met een focus op gegevensbescherming en privacy.

Deze prestatie heeft bijgedragen aan een aanzienlijke verbetering van de kwaliteit en prestaties van de DigiteQ app.

Gebruikte technologieën: Java, Spring Boot, Kotlin, Angular.js, AWS, DevOps, CI/CD, Kubernetes, Docker, PostgreSQL.

3. Highlight je technische skills

Zoals je in het bovenstaande voorbeeld leest zijn de technische vaardigheden van grote waarde in de techindustrie. Zorg ervoor dat je een deel van je CV hebt besteed aan je technische skills, inclusief programmeertalen, software, tools en andere relevante vaardigheden. Dit maakt het voor recruiters gemakkelijk om te zien wat je te bieden hebt. Houd er rekening mee dat je CV ook wordt gelezen en gescreend door niet technische werknemers (HR & Recruitment) die opzoek gaan naar buzz-words in jouw werkervaring.

4. Vermeld je privéprojecten

Privé-projecten zijn een waardevolle toevoeging op je CV als je in je eigen tijd regelmatig bezig bent met programmeren. Het vermelden van je portfolio, via Github bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat een werkgever een beter beeld heeft van de persoon achter het CV. Privé-projecten kunnen aantonen dat je gepassioneerd bent over software ontwikkeling en gemotiveerd bent om je vaardigheden ook op eigen initiatief te ontwikkelen. Daarnaast stelt het werkgevers in staat om je code te bekijken, de kwaliteit van je werk te beoordelen en inzicht te krijgen in de keuzes die je hebt gemaakt.

Ook kunnen privé-projecten gedaan zijn met technologieën, tools en programmeertalen die niet op je CV staan bij je huidige werkgever maar desondanks wel interessant kunnen zijn voor de werkgever. Het toont ook aan dat je bereid bent om zelfstandig projecten te onderhouden en over probleemoplossend vermogen beschikt.

Kortom, het vermelden van privé-projecten maakt je onderscheidend ten opzichte van andere developers en het helpt werkgevers om een beter beeld te krijgen van wie je bent als developer.

5. Laat je CV altijd checken op grammatica en spelling

Een van de grootste ergernissen in het beoordelen van CV’s bij bedrijven zijn CV’s van kandidaten die spelfouten of grammaticale fouten bevatten. Bij grammaticale fouten of spelfouten kunnen bedrijven de indruk krijgen dat jij je CV niet met zorg hebt samengesteld en kunnen daarnaast de indruk krijgen dat je niet zorgvuldig bent. Laat je CV dus altijd checken op spelfouten door handige tools op internet of iemand in je directe omgeving die er oog voor heeft. Een CV met/zonder spelfouten kan de doorslag geven op wel of niet uitgenodigd worden voor de baan die je graag zou willen.

6. Maak je CV zo relevant mogelijk

Bij het maken van een CV is het dan belangrijk dat je goed naar de vacaturetekst kijkt. Welke functie-eisen worden hierin gesteld? Zorg dat je de juiste vaardigheden in jouw CV op de voorgrond zet, soms kan het slim zijn om tijdens het solliciteren meerdere CV’s te maken. Als je weet dat een bedrijf opzoek is naar een cloud expert, zorg dan dat deze ervaring goed zichtbaar is en geef dit eventueel aan in je introductie.

Ook relevante hobby’s, nevenactiviteiten of vrijwilligerswerk zijn relevant om te benoemen. Wil je werken voor een bedrijf in de MedTech, geef dan vooral aan waar jouw passie voor de zorgsector vandaan komt, als je dit kan ondersteunen met relevante bijbanen of vrijwilligerswerk dan ben je helemaal binnen.

Klaar voor jouw Tech-CV

Met deze tips & tricks ben je goed op weg om het verschil te maken met jouw CV en ligt jouw droombaan voor het oprapen. Een eerste indruk maak je maar één keer, zorg dus in ieder geval dat jouw CV jou op de best mogelijke manier kan representeren.

Heb je hulp nodig of wil je advies over jouw loopbaan? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!