De rol van Soft skills in een Digitale wereld

Door: Alexandre Gimbrère
15/11/2023
“ In een competitieve arbeidsmarkt is het hebben en kunnen aantonen van je vaardigheden enorm belangrijk. Lees hoe Soft skills het verschil maken in een Digitale wereld”

In een competitieve arbeidsmarkt is het hebben en kunnen aantonen van je vaardigheden enorm belangrijk. Naast het kunnen bewijzen van je competenties door middel van behaalde resultaten is het ook erg waardevol om goeie Soft skills te hebben. In dit artikel vertel ik je over de rol van Soft skills in een digitale wereld, de verschillen tussen hard en soft skills, het belang hiervan en geef ik je de 9 belangrijkste Soft skills voor in de digitale wereld.

Wat zijn Hard- en Soft skills?

Hard skills

Hard skills / harde vaardigheden, zijn meetbare en specifieke vaardigheden die kunnen worden geleerd of getraind. Ze zijn vaak duidelijk gedefinieerd en meetbaar. Enkele voorbeelden van harde vaardigheden in de digitale wereld zijn: Copywriting, SEO, Machine Learning en Softwareontwikkeling.

Soft skills

Soft skills / zachte vaardigheden worden ook wel intra- of interpersoonlijke vaardigheden genoemd. Deze vaardigheden zijn minder tastbaar, maar het ontwikkelen hiervan is erg waardevol voor je persoonlijke en professionele leven. Soft skills hebben betrekking op hoe mensen met anderen omgaan en omvatten eigenschappen, houdingen en sociale vaardigheden die mensen echt onderscheidt. Enkele voorbeelden zijn, communicatie, empathie, leiderschap, teamwork, creativiteit en probleemoplossend vermogen.

Waarom zijn ze belangrijk

Soft skills zijn vaak moeilijker te meten dan harde vaardigheden, maar dit maakt ze niet minder belangrijk. Ze een belangrijke rol in leiderschap, samenwerking en persoonlijke groei. Deze vaardigheden helpen je met het bouwen van waardevolle relaties, het halen van je doelen en het oplossen van complexe situaties. Naast harde vaardigheden zijn je soft skills hetgeen wat dus echt het verschil kan maken om jouw droombaan te bemachtigen.

De 9 belangrijkste Soft skills in de Digitale wereld

1. Effectieve communicatie: Sterke communicatievaardigheden zijn in elke functie waardevol. Ze geven je de mogelijkheid om ideeën duidelijk over te brengen, effectief samen te werken en sterke relaties op te bouwen.

2. Aanpassingsvermogen: Het vermogen om je aan veranderende situaties aan te kunnen passen is van waarde, omdat je zo met trends en gebeurtenissen kan meegroeien. Leer van problemen en uitdagingen en ontwikkel jezelf hierin door uit je comfort-zone te stappen en zo nieuwe dingen te proberen en op te zoeken.

3. Kritisch denken: Om de beste resultaten en argumenten voor ideeën te bedenken is het belangrijk om beslissingen te nemen op basis van doordachte denkprocessen. Bekijk meerdere perspectieven en overweeg verschillende conclusies om tot antwoorden te komen.

4. Probleemoplossend vermogen: Het oplossen van problemen is een dagelijkse bezigheid die je altijd kan blijven ontwikkelen. Hoe los je problemen effectief op en welke denkprocessen komen hierbij kijken. Jezelf hierin blijven ontwikkelen zal je zowel in je persoonlijke als professionele leven veel opleveren.

5. Levenslang leren: De digitale wereld verandert voortdurend, dus de bereidheid om nieuwe vaardigheden en kennis op te doen zal enorm helpen met jouw ontwikkeling. Levenslang leren stelt je ook in staat om relevant te blijven in je vakgebied.

6. Tijdbeheer: Het efficiënt beheren van je tijd is cruciaal om productief te blijven en projectdeadlines te halen in een digitale omgeving.

7. Stressbeheersing: De digitale wereld kan snel en stressvol zijn, dus het vermogen om om te gaan met stress en deadlines is van waarde voor langdurig succes. Zorg voor een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning en leef gezond.

8. Netwerken: Het opbouwen van een sterk (digitaal) netwerk kan kansen bieden en waardevolle ondersteuning bieden gedurende je carrière.

9. Competentie in remote werken: Nu remote werken steeds gebruikelijker wordt, zijn vaardigheden zoals zelfdiscipline, online communicatie en tijdsbeheer ook steeds belangrijker.

Besteed aandacht aan Soft skills

Voor iedereen die zichzelf wilt blijven ontwikkelen is het van belang om naast aandacht voor je hard skills, meer aandacht aan soft skills te besteden. Deze zullen niet alleen van waarde zijn bij het krijgen van droombaan, maar ook bij het meegroeien in de Digitale-industrie. Het is jouw unieke combinatie van hard- en soft skills die je zullen helpen om je gewenste succes te bereiken en om de mooiste kansen naar jouw kant te trekken.