De belangrijkste Software Developer Trends in 2024

Door: Jasper Bouw
19/01/2024
“ Dit zijn de Software Developer Trends 2024. Hoe kan je je als software developer aanpassen in een markt waar innovatie centraal staat?”

In deze blog lees je over de Software Developers trends 2024. Wat kan je verwachten van de digitale trends in 2024. En hoe kan je je als software developer aanpassen in een markt waar innovatie centraal staat? Het belooft een jaar te worden waarin technologische innovaties nieuwe hoogten gaan bereiken. Van cultureel bewuste AI tot de opkomst van low-code platforms en AI-assistenten. De Tech-industrie staat op het punt om ons begrip van digitale mogelijkheden voorgoed te veranderen.

Het culturele bewustzijn van AI

Cultuur vormt de kern van menselijke ervaringen en beïnvloedt gedrag, maar het interpreteren ervan kan lastig zijn. Hoe past AI zich aan andere culturen aan? AI-systemen moeten dezelfde culturele instincten gaan krijgen die wij mensen hebben. De meeste online content stamt af van de westerse cultuur. Met name uit de Verenigde Staten. Om AI-systemen cultureel bewust te maken moeten er nieuwe systemen komen die getraind zijn met bijvoorbeeld Arabische, Japanse of Chinese teksten. Nu de AI-systemen naast het perfect kunnen vertalen van elke taal, ook gaan leren om de verschillende culturen te begrijpen zal er een veel groter wereldwijd aanbod komen aan verschillende AI uitkomsten en mogelijkheden.

Om de nodige menselijke inspanningen te besparen, trainen AI-systemen via het proces RLIAF (reinforcement learning from AI feedback). Zo trainen ze elkaar om te discussiëren en debatteren. Dit zorgt ervoor dat de AI-uitkomsten steeds meer gaan lijken op de uitkomsten van menselijke discussies die zorgen voor meer begrip voor situaties, personen en gevoelens.

AI assistenten optimaliseren productiviteit

Developers kunnen AI gebruiken om moeilijke vraagstukken en code te vertalen naar simpele oplossingen en uitleg. Ook kan je deze assistenten inzetten voor herhalende taken. Zo kunnen developers zich focussen op de taken die het meeste denkwerk vereisen en de meeste impact hebben. De AI assistenten zijn 24/7 inzetbaar. Ze verliezen geen geduld met het uitleggen van problemen, worden nooit moe en zullen altijd bereid zijn om je te helpen. Met AI kan je de schetsen van je kladblaadje vertalen naar code. ICT-teams zullen de komende jaren alleen maar productiever worden en hogere kwaliteit systemen bouwen. Met behulp van AI kan dit sneller en effectiever, waardoor developers zich meer kunnen focussen op de vraagstukken die een menselijke blik vereisen.

Hoe je ChatGPT kan gebruiken als assistent

Wanneer ChatGPT wordt gevraagd om een volledige applicatie te bouwen, schiet het tekort. Ook zal het teleurstellen als je een gebrek aan programmeerkennis hebt en erop vertrouwt om hoogwaardige code te schrijven. AI kan als hulpmiddel dienen, maar het is (nog) niet in staat om volledig autonoom en zonder menselijke betrokkenheid te functioneren. Vooral niet in complexe ontwikkelingsprocessen waar creativiteit, beoordelingsvermogen en contextueel begrip vereist zijn.

Meer behoefte aan praktische Tech-skills

Het traditionele hoger onderwijs heeft moeite om het tempo van de technologische groei bij te houden. Deze uitdagingen worden veroorzaakt door diverse factoren, zoals de voortdurende evolutie van technologieën en de groeiende diversiteit aan Tech-skills die tegenwoordig nodig zijn. Werkgevers bieden hierdoor trainingen aan die meer gericht zijn op praktische skills. Deze verandering biedt voortdurende ontwikkelingsmogelijkheden die aansluiten op de exacte behoeften van de industrie en jouw werkgever. Een concreet voorbeeld hiervan is Amazon. Amazon heeft specifieke trainingsprogramma’s opgezet om hun werknemers de exacte technische skills bij te brengen die ze nodig hebben voor hun specifieke functies. Dit gebeurt met de nadruk op praktische training die direct relevant is voor hun dagelijkse werkzaamheden. Zo zijn de Tech-skills van developers opgewassen tegen de Software Developer trends in 2024.

Groeiende uitdagingen in Cybersecurity

In juni 2023 meldde de autofabrikant Toyota dat ongeveer 260.000 klantgegevens online waren blootgesteld als gevolg van een verkeerd geconfigureerde cloud-omgeving. Hoewel de inbreuk niet enorme hoeveelheden gevoelige gegevens blootlegde, benadrukt dit dat een eenvoudige configuratie fout de deur kan openen voor hackers. Het laat ook zien hoe lang het kan duren voordat een inbreuk wordt ontdekt, aangezien Toyota meldde dat de gegevens van februari 2015 tot mei 2023 waren blootgesteld, waarbij mogelijk verschillende data extern toegankelijk waren.

Elk jaar lijkt het voor security teams erger en lastiger te worden. Hoe ontwikkeld verdedigingen ook zijn, aanvalsmethoden worden steeds geavanceerder. Voor de meeste bedrijven verhoogde de overgang naar hybride en remote werken het risico op inbreuken vanwege het grotere gebruik van thuisnetwerken en persoonlijke apparaten. Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar de toekomst van cyber security ligt in een proactieve aanpak en constante security tests. Het is van belang om aanvallen te voorkomen in plaats van om te gaan met de gevolgen hiervan.

De opkomst van Low-Code platforms

Low-code-ontwikkeling is niet langer alleen een buzzword, maar een mainstream benadering, waardoor de behoefte aan uitgebreide handmatige codering aanzienlijk wordt verminderd. Voorspellingen suggereren dat tegen 2024 een meerderheid van de ontwikkelingsprojecten low-code-platforms zal gebruiken. Dit uit zich in een verandering naar efficiëntere, toegankelijkere software ontwikkelingspraktijken.

AI verhoogt klanttevredenheid

AI speelt een dominante rol bij het verbeteren van klant interacties en -ervaringen. Het personaliseert klantenservice, analyseert gedrag en trends en maakt efficiënte communicatie mogelijk via chatbots en virtuele assistenten. AI versterkt klantrelaties en verhoogt de klanttevredenheid. Dit zal zich blijven ontwikkelen om aan de steeds veranderende klantbehoeften te voldoen.

Software Developer trends 2024

We hebben gezien hoe digitale tools en systemen onze capaciteiten hebben vergroot en blijven evolueren. 2024 zal een jaar worden waarin low-code platforms en AI-assistenten zich zullen blijven ontwikkelen en de productiviteit van developers zal optimaliseren. En met de opkomst van cultureel bewuste AI, zal het aanbod aan AI-uitkomsten groter worden dan ooit. Het is duidelijk dat technologie onze wereld blijft transformeren en nieuwe kansen creëert, maar het is belangrijk om de menselijke betrokkenheid te behouden, vooral voor lastige taken die creativiteit en beoordelingsvermogen vereisen. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en bereid je voor op de toekomstige verschuivingen in de Tech-industrie.

Wil jij meegroeien met de nieuwste ontwikkelingen en je stempel drukken bij de meest innovatieve organisaties?

Ontdek welke kansen DigiteQ in jouw buurt heeft en neem vandaag nog contact met ons op!