De belangrijkste tips voor een succesvolle onboarding

Door: Alexandre Gimbrère
07/03/2024
“ Een succesvolle onboarding begint met een goede voorbereiding. Neem de tijd om jezelf vertrouwd te maken met het bedrijf en je nieuwe collega's voordat je je eerste stappen zet.”

Gefeliciteerd, je hebt een nieuwe baan! De onboarding bij een nieuwe organisatie en een nieuwe functie is een leuke, leerzame maar spannende periode. Gun jezelf daarom de rust en zekerheid om deze periode zo fijn en soepel mogelijk te doorlopen. In deze blog geven we je de belangrijkste tips voor een succesvolle onboarding. Lees hoe je je voorbereidt op je eerste werkdag en hoe je het best je eerste weken doorkomt.

Voor de start / de voorbereiding

Je nieuwe avontuur begint bijna. Je gaat werken op een nieuwe locatie, bij een nieuw bedrijf, met een nieuwe werkgever en nieuwe collega’s. Dit kan allemaal best spannend zijn. Daarom is het erg belangrijk om je goed voor te bereiden op je eerste werkdagen en zo de best mogelijke start te hebben.

Onderzoek de bedrijfscultuur

Bestudeer de website en social media van het bedrijf. Bekijk wie je nieuwe collega’s zijn en wat het bedrijf naar buiten wilt uitstralen. Ook kan je nieuwsartikelen en blogs over het bedrijf opzoeken en lezen. Zo krijg je een breder beeld van wat het bedrijf is en waar ze voor staan en ben je voorbereid op een succesvolle onboarding.

Verdiep je in je nieuwe functie

Lees nogmaals de functiebeschrijving en denk nog eens terug aan wat er besproken is tijdens de eerste gesprekken. Wat weet je nog niet, waar ben je nieuwsgierig naar en wat verwacht je zelf van jouw eerste taken en verantwoordelijkheden. In welke skills verwacht jij uitgedaagd te worden en hoe kan je je hierop voorbereiden.

De eerste dag

Kom op tijd

De eerste indruk kan veel betekenen voor hoe collega’s en je werkgever naar je kijken. Kom de eerste werkdag op tijd, dus zorg dat je ongeveer een kwartier van tevoren aanwezig bent.

Uitstraling en looks

Kleed je volgens de bedrijfscultuur en zorg dat je je in jouw outfit comfortabel voelt. Wees op je eerste dag aandachtig, luister goed en stel vragen. Vermijd dus afleidingen zoals je telefoon en zorg voor een aanwezige houding. Door goed te luisteren en notities te maken van wat er wordt gezegd, ziet iedereen dat je oprechte interesse hebt in het werk, het bedrijf, je collega’s en je nieuwe rol. Zorg er dus voor dat je niet steeds de namen van je collega’s vergeet, want dit kan erg onpersoonlijk overkomen. Als er zaken onduidelijk zijn, wees dan niet terughoudend en durf te vragen.

Wees geen uitslover

Ook moet je op je eerste werkdag niet meteen al jouw ideeën willen delen over hoe jij denkt dat er beter of efficiënter gewerkt kan worden. Jouw frisse blik kan erg waardevol zijn, maar deel je ideeën op een constructieve manier. Het is belangrijk dat je eerst de bedrijfscultuur en manieren van werken leert kennen en begrijpen. Niemand zit te wachten op een betweterig groentje die komt vertellen hoe het allemaal beter kan.

De eerste weken

Netwerken is net werken

De eerste weken moet je gebruiken om actief te netwerken binnen het bedrijf. Neem de tijd om je collega’s te leren kennen en om jezelf voor te stellen. Gebruik de mogelijkheden om deel te nemen aan teamactiviteiten of bedrijfsuitjes. Zo leer je hoe het team met elkaar omgaat en samenwerkt. Je zal je collega’s vaker nodig gaan hebben en een goede relatie met hen, helpt hier enorm bij.

Durf te vragen

Wees niet bang om te vragen naar feedback en advies, het tonen van bereidheid om te leren en je te ontwikkelen wordt namelijk vaak erg gewaardeerd. Doe dit door duidelijke persoonlijke of professionele doelen te stellen en deze te delen met je leidinggevende.

Laat je waarde zien

Zorg ervoor dat je laat zien dat je met verantwoordelijkheid om kan gaan en dat je zelfstandig kan werken. Dit doe je door deadlines te halen en goed gebruik te maken van een agenda of takenlijst om je werk te organiseren en prioriteiten te stellen. Zo weten je leidinggevende en je collega’s welke waarde jij toevoegt.

Na de eerste maand

Reflecteren om te leren

Nadat je de eerste maand van je nieuwe avontuur achter de rug hebt, is het een goed moment om even stil te staan en te evalueren hoe het tot nu toe gaat. Het is belangrijk om niet alleen te kijken naar wat goed gaat, maar ook naar waar verbeteringen mogelijk zijn. Neem de tijd om terug te kijken op je ervaringen en aanpassingen sinds je bent begonnen. Wat werkte goed? Wat kan beter? Door deze vragen te stellen, kun je waardevolle inzichten opdoen die je kunnen helpen groeien in je rol. Denk ook na over manieren waarop je je bijdrage aan het team kunt verbeteren. Misschien zijn er nieuwe vaardigheden die je kunt ontwikkelen of projecten waar je aan kunt deelnemen om meer impact te hebben. Bespreek dit ook met je leidinggevende en vraag advies en feedback.

Nadenken over de toekomst

Het is nooit te vroeg om na te denken over je toekomst bij het bedrijf. Begin met het stellen van doelen voor je verdere carrière. Waar zie je jezelf over een jaar? Over vijf jaar? Bespreek deze doelen met je leidinggevende. Dit kan helpen om duidelijkheid te krijgen over wat er van je wordt verwacht en welke mogelijkheden er zijn voor groei en ontwikkeling binnen het bedrijf. Zo zijn er misschien relevante trainingen of cursussen die je kan volgen.

Blijf betrokken met het team

Het is van belang om betrokken te blijven bij je team en de bedrijfsactiviteiten. Dit betekent niet alleen deelnemen aan vergaderingen en projecten, maar ook het opbouwen van relaties met je collega’s. Ga samen met collega’s lunchen, ga mee met bedrijfsuitjes en laat je gezicht zien op de vrijmibo’s. Een leuk en energiek team buiten kantoor zorgt voor een sterk en productief team op kantoor.

Een succesvolle onboarding

Met deze tips kan jij goed voorbereid naar je eerste werkdag en weet je wat je wel en niet moet doen in de eerste weken van jouw nieuwe avontuur. De onboarding periode is leuk, leerzaam, maar kan ook erg spannend zijn. Daarom geeft een goede voorbereiding jou zekerheid en rust om deze periode zo fijn en succesvol mogelijk te doorlopen.

Wil je vrijblijvend sparren over jouw situatie of advies over een succesvolle onboarding?  Aarzel dan niet en neem contact met ons op!