De geheimen van een succesvolle salarisverhoging

Door: Jasper bouw
19/05/2023
“ Een salarisverhoging krijgen is vaak een uitdaging, maar met de juiste aanpak en mindset, kun jij die felbegeerde verhoging binnenhalen!”

De geheimen van een succesvolle salarisverhoging

  • Wanneer is het juiste moment om een salarisverhoging te vragen?
  • Hoeveel kun je vragen en hoe onderbouw je dit?
  • Wat zijn de stappen om een succesvol gesprek aan te gaan?
  • Welke aanvullende tips en trucs helpen jou om je doel te bereiken?

 

Een salarisverhoging krijgen is vaak een uitdaging, maar met de juiste aanpak en mindset, kun jij die felbegeerde verhoging binnenhalen zonder over te komen als Dagobert Duck. In dit artikel delen we enkele van de beste strategieën en tips om dit voor elkaar te krijgen.

 

Het juiste moment om de sprong te wagen

Timing is alles. Wacht niet tot je jaarlijkse beoordeling, maar kies een moment waarop je recente successen en prestaties kunt benadrukken. Heb je net een belangrijk project afgerond of een grote klant binnengehaald? Dat is het perfecte moment om je waarde voor het bedrijf te laten zien. Overweeg ook om te vragen naar een salarisverhoging tijdens een natuurlijke overgangsfase, zoals bij een promotie of na het bereiken van een belangrijke mijlpaal.

 

Ken je waarde en vraag ernaar

Doe je huiswerk en weet wat je waard bent. Onderzoek vergelijkbare functies en salarissen in jouw branche en regio. Praat met collega’s, doe een online salaris check en schakel eventueel de hulp in van een loopbaanadviseur of een recruiter. Als algemene richtlijn kun je overwegen om een verhoging van 5-10% van je huidige salaris te vragen, afhankelijk van je prestaties en situatie.

 

Het pad naar succes: jouw stappenplan

  • Bereid je voor: Verzamel bewijs van je prestaties en bijdragen aan het bedrijf en ken je marktwaarde. Maak een lijst van je belangrijkste successen en zorg dat je deze concreet kunt onderbouwen met cijfers en feiten.

 

  • Plan het gesprek: Kies een geschikt moment om het gesprek aan te gaan en maak een afspraak met je leidinggevende. Zorg dat je ruim de tijd hebt om je verzoek te bespreken en alle relevante punten te kunnen behandelen.

 

  • Presenteer je zaak: Leg tijdens het gesprek uit waarom je denkt dat je een salarisverhoging verdient en onderbouw dit met feitelijke informatie. Maak duidelijk hoe jouw prestaties en inzet hebben bijgedragen aan het succes van het bedrijf en wat je toekomstplannen zijn om nog meer waarde toe te voegen.

 

  • Onderhandel: Wees bereid om te onderhandelen en sta open voor tegenvoorstellen van je werkgever. Probeer flexibel te zijn en focus op het vinden van een oplossing die voor beide partijen bevredigend is.

 

  • Wees flexibel: Hoewel het belangrijk is om vast te houden aan je doelen, is het ook cruciaal om flexibel te zijn en open te staan voor alternatieven. Als een directe salarisverhoging er niet in zit, zijn er misschien andere opties zoals extra vakantiedagen, een bonusregeling, of opleidingsmogelijkheden. Onthoud dat onderhandelen soms net een spelletje poker is – je moet weten wanneer je moet inzetten en wanneer je moet passen.

 

  • Leg afspraken vast: Zorg ervoor dat alle overeengekomen veranderingen schriftelijk worden vastgelegd. Dit voorkomt misverstanden en zorgt ervoor dat je werkgever zich aan de gemaakte afspraken houdt.

 

 

De geheimen van een succesvolle salarisverhoging

Klaar om je salarisverhoging te bespreken, maar heb je nog wat hulp nodig? Neem contact met ons op en laten we samen zorgen voor die salarisverhoging. We geven je graag advies over jouw huidige situatie en hebben goed zicht op wat je waard bent. Neem gerust eens vrijblijvend contact op voor een oriënterend gesprek.

Meer weten?

Ben jij hier enthousiast van geworden? Neem dan vooral vrijblijvend contact op met Jasper Bouw, bel +31 (0) 20 8090359 | +31 (0)6 41588717 of e-mail naar jasper@digiteqwork.nl