6 Tips voor een succesvolle salarisonderhandeling bij je nieuwe baan

Door: Alexandre Gimbrère
03/04/2024
“ In dit artikel lees je de beste tips voor een salarisonderhandeling bij je nieuwe baan en welke slimme strategieën je hiervoor kunt gebruiken. ”

Het onderhandelen van je salaris bij het aannemen van een nieuwe baan kan een uitdagende, spannende, maar wel een heel belangrijke stap in je carrière zijn. Het is van belang om goed voorbereid te zijn en slim te handelen om het maximale uit je salarisonderhandeling te halen. In dit artikel lees geven we je de beste tips voor een salarisonderhandeling. Lees waarom de salarisonderhandeling zo belangrijk is voordat je start met je nieuwe baan en welke slimme strategieën je hiervoor kunt gebruiken. 

Het belang van een juiste salarisonderhandeling

In de snel veranderende digitale wereld van tech en digital marketing is de vraag naar hoogopgeleide professionals met specialistische skills constant aan het groeien en veranderen. Werkgevers zijn bereid om top talent aan te trekken en te behouden door competitieve salarissen en voordelen aan te bieden. Misschien vind je zelf wel dat je een salarisverhoging of een hogere bonus verdient. Maar voorkom dat jij jezelf uit de markt prijst! Het is daarom van belang voor professionals in deze sectoren om je waarden, kwaliteiten en de markt goed te kennen. Ken het verschil tussen jouw werkervaring en expertise én de waarde die hiervoor staat in de vorm van salaris. Alleen dan kan je effectief onderhandelen over je nieuwe salaris.

Slimme strategieën voor salarisonderhandeling

1. Onderzoek je marktwaarde

Voordat je aan de onderhandelingstafel gaat zitten, is het belangrijk om onderzoek te doen naar de gangbare salarissen en arbeidsvoorwaarden in jouw specifieke functie en rol. En vergeet niet dat locatie en type werkgever ook een rol spelen! Bij een start-up verdien je doorgaans minder dan bij een grote corporate en in de Randstad liggen de salarissen hoger dan in de rest van het land.

Online onderzoek: Gebruik websites zoals Indeed of onderzoek salarisinformatie op vacaturebanken om inzicht te krijgen in wat gebruikelijke salarissen zijn voor vergelijkbare functies in jouw regio. Deze platforms bieden vaak gedetailleerde informatie over salarissen op basis van functietitel, ervaringsniveau en locatie.

Netwerk met professionals: Praat met professionals in jouw vakgebied, zoals oud-collega’s, mentoren, of mensen binnen jouw professionele netwerk. Vraag discreet naar hun ervaringen met salarissen en arbeidsvoorwaarden in vergelijkbare posities.

Houd rekening met je locatie: Houd rekening met regionale verschillen in kosten van levensonderhoud en concurrentie op de arbeidsmarkt. Salarissen kunnen sterk variëren afhankelijk van de locatie, dus zorg ervoor dat je vergelijkbare steden of regio’s in overweging neemt.

Analyseer secundaire arbeidsvoorwaarden: Onderzoek naast salaris ook secundaire arbeidsvoorwaarden zoals bonussen, flexibele werktijden, vakantiedagen en gezondheidsvoordelen. Deze kunnen aanzienlijk variëren tussen verschillende werkgevers en kunnen een belangrijke rol spelen in jouw totale compensatiepakket.

Pro tip ‘The Sky is NOT the limit’: Weet op voorhand op welke punten jij concessies zou willen doen en blijf realistisch in je verwachtingen.

2. Wees voorbereid met feiten en cijfers

Verzamel concrete voorbeelden van je prestaties, vaardigheden en ervaring die aantonen waarom je de gevraagde compensatie waard bent. Focus op hoe jouw bijdragen het bedrijf kunnen helpen groeien en resultaten kunnen behalen.

Voorbeelden

Developer:
  • Implementatie van nieuwe functies die de laadtijd van de website aanzienlijk hebben verminderd, wat resulteerde in een verhoogde gebruikersengagement en meer conversies.
  • Oplossing van bugs die de omzet van het bedrijf negatief beïnvloedden, waardoor kosten zijn bespaard en klanttevredenheid is verbeterd.
Marketeer:
  • Leiding geven aan marketingcampagnes met aantoonbaar hogere ROI vergeleken met voorgaande campagnes, wat resulteerde in een omzetstijging van 30%.
  • Opbouw van sterke online aanwezigheid door het aantal volgers op sociale media te verdubbelen binnen een jaar. Dit resulteerde in grotere naamsbekendheid en klantenwerving.

3. Stel een redelijk, maar ambitieus salarisbereik vast

Bepaal een range waarbinnen je zou willen onderhandelen op basis van je onderzoek en waarde als professional. Ga open-minded het gesprek aan en houd rekening met factoren zoals ervaring, opleiding en de specifieke eisen van de functie.

4. Onderhandel over meer dan alleen salaris

Naast het basissalaris, zijn er vaak andere onderhandelbare punten zoals bonussen, flexibele werktijden, extra vakantiedagen, reisvergoedingen, fiets/auto plannen en opleidingsmogelijkheden. Het belang van de arbeidsvoorwaarden is voor ieder verschillend en kan een grote impact hebben over de kijk op je salaris. Het is belangrijk om al deze extra voordelen te overwegen en te onderhandelen over diegene die het meest waardevol zijn voor jouw individuele behoeften en doelen.

5. Houd het gesprek professioneel en positief

Ga de onderhandelingen in met een open houding en wees bereid om te luisteren naar het perspectief van de werkgever. Blijf professioneel en constructief, zelfs als de gesprekken moeilijk worden.

6. Concessies

Soms kom je in de situatie dat er voor jouw functieniveau niet een echt hoger salaris beschikbaar zal zijn. En dat de enige manier om in salaris te groeien is door aan jezelf te werken d.m.v. opleiding en promoties, zodat je meer verantwoordelijkheden aan kan of over bepaalde kennis beschikt die meer waard is voor een werkgever. Het is een illusie om te denken dat je eindeloos kan doorgroeien in salaris door in dezelfde functie te blijven, ondanks dat je van werkgevers wisselt.

Het kan ook voorkomen dat je eens een concessie op je salaris zal moeten gaan doen, om wel die ene job te krijgen waar je die ervaring en/of opleiding kan krijgen. Alles onder het motto ‘één stap achteruit en twee vooruit’. Als recruiter kunnen wij dergelijke overwegingen echt toejuichen, jouw marktwaarde zal vooral toenemen door de intrinsieke waarde die jij, jouw skills, ervaring en kennis vertegenwoordigen voor een werkgever. Jobhoppen zal je maar zo ver brengen en wellicht op termijn zelfs kunnen tegenwerken.

De beste tips voor een salarisonderhandeling

Het onderhandelen van je salaris bij een nieuwe baan in de tech en digital marketing is een kans om je waarde als professional te laten zien en een compensatiepakket te krijgen dat recht doet aan je vaardigheden en ervaring. Door gebruik te maken van slimme strategieën en goed voorbereid te zijn, kun je het meeste halen uit deze belangrijke stap in je carrière. Onthoud dat een succesvolle salarisonderhandeling niet alleen gaat over het verkrijgen van een hoger salaris, maar ook vooral over het tot stand komen van een arbeidsovereenkomst tussen jou en jouw nieuwe werkgever. Zet je te hoog in dan zien we het helaas te vaak gebeuren dat een aanbieding proces niet wordt afgerond. Het gaat namelijk ook over het opbouwen van een positieve relatie met je werkgever voor de lange termijn en jouw voorwaarden scheppen een verwachting bij de werkgever. Grote schouders dragen grote lasten.

Wil je vrijblijvend sparren over jouw situatie of advies over een succesvolle salarisonderhandeling?  Aarzel dan niet en neem contact met ons op!