Een terugblik op de arbeidsmarkt in Tech in 2023

Door: Jasper Bouw
20/12/2023
“ Lees over de impact van digitalisering, de groeiende vraag naar ICT-talenten, verschuivingen naar ICT-beroepen, de huidige leeftijdsdynamiek binnen Tech en de weerstand tegen fysieke kantoren.”

2023 was een bewogen jaar binnen Tech. Het was een jaar met een groeiende vraag naar Tech-talenten en een verschuiving op de markt naar steeds meer Tech-banen. In deze blog worden aan de hand van het onderzoek ‘ICT in beeld’ van het UWV, de meest spraakmakende statistieken gedeeld over de arbeidsmarkt in Tech. Lees over de arbeidsmarkt in Tech in 2023, de impact van digitalisering, de groeiende vraag naar ICT-talenten, verschuivingen naar ICT-beroepen, de huidige leeftijdsdynamiek binnen Tech en de weerstand tegen fysieke kantoren.

De impact van digitalisering

Digitalisering heeft veel effect op verschillende beroepen en branches. De traditionele scheidslijnen tussen ICT-specialisten en andere vakgebieden waarin ICT-vaardigheden relevant zijn, vervagen steeds meer. ICT-professionals moeten niet alleen specialistische kennis hebben maar ook brede algemene vaardigheden, zoals creatief denken, communicatie, analytisch vermogen en teamwork. Tegelijkertijd groeit de vraag naar ICT-vaardigheden bij niet-ICT gerelateerde beroepen, waardoor er mogelijkheden ontstaan om over te stappen naar andere sectoren.

De groei in de markt

Uit het onderzoek ‘ICT in beeld’ van het UWV blijkt dat er begin 2023 een opmerkelijke stijging was van 39% in het aantal werkzame ICT-professionals ten opzichte van 2019. Deze groei bracht het totaal op meer dan 552.000 professionals, wat neerkomt op ruim 6% van de totale beroepsbevolking van Nederland. Met de voortdurende digitalisering van verschillende sectoren wordt de ICT-industrie nu als de snelst groeiende beroepsgroep beschouwd. En dit zal waarschijnlijk nog jaren zo blijven.

Een nieuwe stroom van ICT’ers

Om een personeelstekort binnen de ICT tegen te gaan heeft het kabinet een actieprogramma opgezet. In Februari 2023 lanceerde het kabinet het actieprogramma ‘Groene en Digitale Banen’, met als doel om meer dan 1 miljoen nieuwe ICT-geschoolden in 2030 te realiseren. De mogelijke oplossingen zijn:

  • Het kabinet investeert 1,2 miljard euro in het leven lang ontwikkelen (LLO). Vergrijzing en de snelle digitalisering zouden hiermee deels aangepakt kunnen worden.
  • Het kabinet en het onderwijs investeren in de ontwikkeling van gerichte en specifiekere mbo-certificaten. ICT-vakken gaan ook tot het curriculum behoren op de middelbare scholen (vmbo/havo/vwo).
  • Het kabinet wil de zij-instromer financiële ondersteuning bieden voor het verlies van inkomen tijdens de overstap periode. Waarin vaak een opleiding gevolgd moet worden voor een nieuwe baan.

Van administratieve- naar ICT-beroepen

Er is een opvallende trend zichtbaar in de arbeidsmarkt in Tech in 2023 waarbij veel mensen vanuit administratieve beroepen zoals boekhouding, financiële administratie, data-entry en document-verwerking de overstap maken naar de ICT-sector. De digitalisering, AI en automatisering hebben bepaalde administratieve taken overbodig gemaakt, zoals het samenstellen van jaarrekeningen en het opstellen van loon afgiften. Hierdoor krijgen mensen in administratieve functies de ruimte om de overstap naar ICT te overwegen en te maken. Tegelijkertijd groeit de behoefte aan werknemers met ICT-vaardigheden op de arbeidsmarkt.

Leeftijdsdynamiek in de arbeidsmarkt in Tech

ICT-professionals tonen een leeftijdsverdeling waarbij meer dan 60% jonger is dan 45 jaar, terwijl 55-plussers ondervertegenwoordigd zijn. Opmerkelijk is hun bereidheid om aanzienlijk langer door te werken na pensionering. Dit biedt een kans biedt voor werkgevers om ervaren talent te behouden. Statistieken tonen aan dat 49% van de ICT’ers na hun pensioenleeftijd door willen werken in tegenstelling tot het nationaal gemiddelde van 33%. Werkgevers kunnen overwegen personeel na de pensioenleeftijd in dienst te houden en de werkomstandigheden aan te passen aan hun persoonlijke situatie.

Weerstand tegen fysieke kantoren

Tijdens de pandemie is het aantal remote en hybride werknemers enorm gestegen. Nu de pandemie voorbij is en iedereen weer terug naar kantoor kan, blijft er bij vele de wens om remote te blijven werken. Met name in de Tech-sector heeft het succes van remote werken voor een weerstand gezorgd tegen het op kantoor werken. Bedrijfsleiders willen werknemers fysiek terug, zo kunnen zij het personeel beter ondersteunen, aansturen en wordt het teamgevoel bevordert. De weerstand hiertegen komt door het prefereren van thuiswerken vanwege lagere kosten, betere work-life balance, meer flexibiliteit en ervaren productiviteit. Steeds meer werknemers hechten daarbij ook steeds meer waarde aan hun vrijheid en (mentale) gezondheid. Veel bedrijven sluiten hierdoor compromissen over de mogelijkheid om hybride te werken.

De arbeidsmarkt in Tech in 2023

De Tech-sector in 2023 is een dynamisch landschap vol groei, kansen en uitdagingen. Het biedt niet alleen veel mogelijkheden voor Tech-professionals, maar nodigt werkgevers ook uit om inclusieve, toekomstgerichte wervingsstrategieën te omarmen. Dit is waar Digiteq, een cruciale rol speelt. Door onze expertise en toewijding aan een persoonlijke en inclusieve aanpak, ondersteunen wij bedrijven bij het vinden van het juiste talent dat niet alleen beschikt over technische vaardigheden, maar ook past bij de bedrijfscultuur van onze partners.

Wil je jouw Tech-carrière een boost geven of ben je een werkgever en wil je jouw team versterken met de beste Tech-professionals? Neem vrijblijvend contact met ons op en wij begeleiden je naar geschikte posities en opwindende kansen die aansluiten bij jouw profiel of organisatie.