Bert Breeman – Directeur OpenValue

Door: Jasper Bouw
21/03/2024
“ In dit interview lees je hoe Bert zich als vrijwilliger inzet om de Java-community met elkaar te verbinden vanuit de NLJUG. Hij vertelt over het geheim achter OpenValue, zijn kijk op recruitment en hoe ze de juiste developers weten aan te nemen met behulp van de GrepS test. Als kers op de taart deelt hij nog een paar waardevolle tips voor developers en hiring managers.”

Destijds werd er nog anders naar developers gekeken en dachten mensen dat developers niet communicatief vaardig waren, hier had ik geen last van.”

Bert Breeman, directeur bij OpenValue, voorzitter van de NLJUG en al vele jaren een trouwe partner van Digiteq. In dit interview lees je hoe Bert zich als vrijwilliger inzet om de Java-community met elkaar te verbinden vanuit de NLJUG. Hij vertelt over het geheim achter OpenValue, zijn kijk op recruitment en hoe ze de juiste developers weten aan te nemen met behulp van de GrepS test. Als kers op de taart deelt hij nog een paar waardevolle tips voor developers en hiring managers.

Bert, je zit al vele jaren in de IT, hoe ben je hierin beland?

“IT was in mijn tijd nog minder vanzelfsprekend dan dat dat nu is. Ik was begonnen met een opleiding Elektrotechniek waarbij ik bij de eerste studenten behoorde die de nieuwe richting Technische Computerkunde gingen volgen. Tijdens mijn militaire dienst bij de marine ben ik verder de software kant opgegaan.”

En hoe ben je in het Java ecosysteem terecht gekomen? 

Oracle kantoor / Oracle sign

“Het marine-ecosysteem was destijds gericht op het Oracle-landschap. Binnen enkele jaren heb ik mezelf kunnen ontwikkelen tot Oracle database-goeroe en reisde ik het hele land door.”

“Destijds werd er nog anders naar developers gekeken en dachten mensen dat developers niet communicatief vaardig waren, hier had ik geen last van. In de loop van de tijd kreeg ik steeds meer verantwoordelijkheden, wat uiteindelijk leidde tot het opzetten van een volledige Oracle-unit binnen Atos Origin. Hoewel ik steeds meer de menselijke kant ben opgegaan, heb ik de techniek nooit helemaal losgelaten. Zo kan ik zowel in gesprekken met klanten als met sollicitanten meedenken vanuit de inhoud. Na de Oracle unit ben ik gevraagd om een Java unit op te zetten. Dat is uiteindelijk de bakermat geweest voor mijn huidige werk en mijn rol binnen de Nederlandse Java Community, de NLJUG. Zowel mijn ondernemerschap bij het starten van Luminis Rotterdam als het recentelijk instappen bij OpenValue Rotterdam is mede ontstaan door mijn werk binnen de NLJUG.”

Wat is iets wat veel mensen nog niet van jou weten of misschien verrassend vinden om te horen wanneer ze jou beter leren kennen?

“Ik ben een relatief open boek, dus ik vertel veel over mezelf. Maar ik doe bijvoorbeeld vrij veel vrijwilligerswerk, waaronder voor de NLJUG. Daarnaast ben ik ook actief binnen onze lokale kerk op het gebied van de techniek. In mijn vrije tijd ben ik graag bezig met videobewerking, projectie bij concerten/shows en een stukje geluid en licht. Ik kan wel zeggen dat stilzitten niet mijn sterkste eigenschap is.”

NLJUG: Het hart van de Nederlandse Javacommunity

Bert Breeman en het NL Jug team
Board van de NLJUG

Hoe is de NLJUG tot stand gekomen?

“De NLJUG is opgericht in 2003. In 2023 hebben we dan ook het 20-jarige bestaan van de NLJUG gevierd. Het initiatief ontstond uit de interesse van een aantal mensen om hun kennis en ervaring met elkaar te delen, voornamelijk via conferenties. Zelf ben ik bij de NLJUG terecht gekomen toen ik op zoek was naar een hogere betrokkenheid in het Java-domein en de Java-community. De eerste conferentie was een kleine conferentie op een boot in de haven van Zeewolde. Er pasten net 100 man in en je kon er amper staan. Echt een unieke ervaring voor de mensen die er geweest zijn. Daarna is de NLJUG alleen maar gegroeid en op dit moment zitten we op zo’n 4500 leden en tijdens de J-Fall conferenties ontmoeten we nu zo’n 1800 mensen.”

‘De oprichters waren onder andere Hans Bossenbroek en Klaasjan Tukker. Bert Ertman is er later bijgekomen en heeft ook een belangrijke bijdrage geleverd aan de groei van de NLJUG. Mijn betrokkenheid bij NLJUG groeide met de jaren en ik werd gevraagd om toe te treden tot het bestuur in 2009.”

“Sharat Chander, Senior Director Java Product Management bij Oracle, heeft J-Fall omschreven als de beste Java-conferentie in Europa.”

Sharat Chander, Director, Java SE Product Management en Bert Breeman, DIrecteur OpenValue
Sharat Chander en Bert Breeman

Wat is het belang van de NLJUG in het huidige java eco-systeem?

“Een van de belangrijkste pijlers van de NLJUG zijn de connecties en het netwerk. We hebben sterke banden binnen het Java-ecosysteem in binnen- en buitenland. We hebben nauwe relaties met het JCP, het comité dat de Java-specificaties opstelt. Dit geeft ons waardevolle inzichten en toegang tot de nieuwste ontwikkelingen.”

“Onze conferenties hebben ook een bijzondere reputatie. Sharat Chander, Senior Director Java Product Management bij Oracle, heeft J-Fall omschreven als de beste Java-conferentie in Europa. En deze complimenten krijgen we ook van onze bezoekers.”

“Onze conferenties hebben een unieke sfeer, mede dankzij de sterke onderlinge banden binnen de Nederlandse Java-community. Mensen ontmoeten en verbinden is net zo belangrijk als de inhoud van de technische sessies. Dit werd duidelijk toen een deelnemer aan het einde van de conferentie naar mij toekwam en zich verontschuldigde dat hij geen enkele sessie had bijgewoond. Hij had de hele dag met vakgenoten gesproken. Dit laat zien dat community-building een belangrijk onderdeel is van wat we doen bij de NLJUG.”

Hoe hard is de NLJUG de afgelopen jaren gegroeid?

“In 2003 bezochten ongeveer 100 man de eerste conferentie, inmiddels is dat aantal gegroeid naar 1800 anno 2024. De NLJUG is over de jaren heen dus flink gegroeid en we hebben nu ongeveer 4.500 leden en 70 aangesloten businesspartners uit het Java-ecosysteem. Deze businesspartners maken het mogelijk om de grote conferenties gratis aan te bieden aan onze leden. Dit is een zeldzaamheid in vergelijking met andere Java User Groups, zowel in Nederland, maar vooral in het buitenland. Hier zijn we dan ook erg trots op.”

Kijk op recruitment

Wat is voor jou de belangrijkste reden geweest om (weer) met Digiteq te gaan werken?

“De persoonlijke benadering en aandacht voor elkaar. Dat is wat ik doe en ook uit wil stralen naar de mensen en dat is iets wat DigiteQ ook doet.”

“Als ik met een kandidaat heb gesproken en die zegt; ‘joh, Ik heb de tijd en ik wil er twee maanden over doen.’ Nou, dan doet die kandidaat er twee maanden over, dat vind ik prima. Dat is iets wat DigiteQ wel snapt en de gemiddelde IT-recruiter helaas niet. Die blijven altijd maar pushen en duwen, ‘want ik wil mijn bonus binnenhalen.’

“Daarnaast heeft DigiteQ een groot netwerk aan developers en weten ze de juiste kandidaten voor ons te selecteren die bijna altijd op inhoudelijk en sociaal vlak aansluiten. Dit resulteerde in mijn tijd bij Luminis al tot een handvol nieuwe collega’s en nu dus ook binnen OpenValue. In dit proces laat DigiteQ alle partijen, vooral de kandidaten, met een goed gevoel achter.”

‘’Digiteq heeft een groot netwerk aan developers en weten de juiste kandidaten voor ons te selecteren die bijna altijd op inhoudelijk en sociaal vlak aansluiten.’’

Wat zijn volgens jou de grote voordelen en de nadelen van werken met een recruiter?

“Het voordeel van werken met een recruiter is dat de eerste selectie in ieder geval door de recruiter gedaan wordt. Dat is tijdsbesparing. Ik werk ook met andere recruitmentbureaus samen. Ik ga geen namen noemen, maar daar krijg ik echt heel veel CV’s aangeleverd voordat er dan iets goeds uit komt. Een goed recruitment bureau zorgt ervoor dat dit soort tijd je bespaard wordt.”

“En het nadeel van met een recruitment bureau werken is dat er dus ook van die recruitment bureaus zijn die je de tijd niet gunnen om goed en zorgvuldig met het proces bezig te zijn. Natuurlijk biedt een recruiter een CV niet alleen bij jou aan, maar ook nog bij Pietje en bij Klaasje. En dan moet je volgens hen heel snel schakelen om ‘de deal niet te missen’. Ze wedden op meerdere paarden, maar het gaat hier om mensen die een nieuwe job zoeken en niet een pak melk in de supermarkt aan het kopen zijn. Kwaliteit moet altijd voorop staan en dat kom je helaas niet vaak tegen.”

OpenValue & de GrepS test

Hoe zorgen jullie ervoor dat jullie de juiste talenten aannemen?

“Dat is goed onderzoek doen, goed toetsen en proeven hoe een kandidaat erin staat. Daarnaast letten we ook goed op het technisch vermogen en de groeipotentie van een kandidaat, dit is vaak lastig te bepalen in een gesprek. Wij gebruiken bij onze selectie de GrepS test. De GrepS test, waarbij de kandidaten in een online ontwikkelomgeving ‘real world’ programmeer opdrachten voorgeschoteld krijgen, geeft ons een objectief inzicht van het niveau van de developer. Het systeem analyseert de software engineering skills en geeft in een rapport aan wat de sterke en zwakke coderingseigenschappen zijn. Hierdoor krijgen we een veel beter (technisch) beeld van de kandidaat. Er zijn inmiddels een aantal (grote) bedrijven die deze test ook gebruiken om het niveau van al hun (Java) ontwikkelaars te meten. We horen regelmatig van onze klanten dat deze test meer inzicht geeft dan het Oracle Certified Professional Certificaat (OCP).”

Wat is het geheim van OpenValue?

“Toen ik 1,5 jaar geleden om mij heen aan het kijken was, ik was met meerdere bedrijven in gesprek, vroeg ik tijdens een gesprek aan de CTO van OpenValue, Bert Jan Schrijver: ‘wat is jullie missie/visie?’ En toen kreeg ik als antwoord: “Leuke dingen doen met goede mensen.” De selectie aan de poort is streng, maar eenmaal binnen is er veel mogelijk. We investeren veel in onze mensen middels het delen van kennis via trainingen (OpenValue.training), meet-ups en conferenties. (Kom gerust eens vrijblijvend langs op een meet-up/kennissessie).”

OpenValue voelt als familie, ook op sociaal vlak zijn we hecht met elkaar en doen we veel leuke dingen samen.

“Daarnaast maakt iedereen bij ons de GrepS test, zodat we kunnen zien waar iemand staat in zijn ontwikkeling. Zoals hierboven al genoemd, gebruiken we de GrepS test om de progressie van werknemers te meten. Het is dus niet alleen een tool voor aan de poort, maar ook een hulpmiddel om je verder te ontwikkelen. En dat werkt heel goed.”

Waarom willen developers zo graag werken bij OpenValue?

“Dat is de personal touch, het eerlijke verhaal en de technologische voorsprong. Je moet niet alleen maar reclame voor je eigen bedrijf maken. Je moet de balans zoeken, luisteren naar wat de mensen echt belangrijk vinden en het eerlijke verhaal vertellen, zeg gewoon zoals het is. We doen onszelf niet beter voor dan dat we zijn, hierdoor starten developers met de juiste verwachtingen. We zijn bescheiden, maar het feit dat veel van onze mensen op het (conferentie) podium staan en dat er 3 Java Champions binnen OpenValue actief zijn, zorgt wel voor extra uitstraling van het bedrijf.”

Wat zijn volgens jou de meest gemaakte fouten door kandidaten tijdens een sollicitatiegesprek?

“Niet eerlijk zijn. Dus jezelf beter voordoen dan dat je bent. Dit testen wij door moeilijke vragen te stellen en natuurlijk de uitkomst van de GrepS test. Ik stel bijvoorbeeld een moeilijke vraag aan een kandidaat en als die zegt ‘ik weet het niet’, dan zie ik dat als een goed antwoord. Dat is veel beter dan een beetje gaan ‘raaskallen’ en de plank helemaal misslaan.”

“Als je het niet weet, zeg dat dan gewoon. Het is belangrijk dat je goed en zuiver laat zien wie je bent en wat je kunt. Ga je niet beter verkopen dan dat je bent, want daar komen wij vroeg of laat toch wel achter.”

Welke tips zou jij een developer willen meegeven die zichzelf verder wil ontwikkelen?

Tip 1: “Omring jezelf met gelijkgestemden, of liever nog professionals waar je van kan leren. Ben jij een Java developer en wil je deel uitmaken van de groeiende Java-community van de NLJUG? Met meer dan 4.500 leden en sterke banden binnen het Java-ecosysteem, is de NLJUG een goede plek waar je verder kunt groeien en leren. Bekijk hier hoe je lid wordt.”

Tip 2: “Zorg dat je actief bezig blijft met je ontwikkeling. Ben je een gedreven developer die zijn skills wil testen en verbeteren? Kijk ook eens op Foojay waar men bezig is met de ontwikkeling van het “Foojay Developer Certificate” welke onder water gebruik maakt van het GrepS platform. Of stuur ons een DM als je meer wilt weten over GrepS en als je meer inzicht wilt hebben in je eigen ontwikkeling.”