Hoe haal je het beste in Developers naar boven?

Door: Jasper Bouw
11/04/2024
“ We hebben gesproken met Johan Gorter, lead software architect bij AFAS en expert als het gaat om productiviteit en werkgeluk voor developers.
Lees hier hoe jij het beste in developers naar boven kan halen en kan zorgen dat alle developers met plezier naar hun werk gaan. ”
Johan Gorter
Johan Gorter | lead software architect bij AFAS

Om software ontwikkelaars gelukkig en tevreden te houden moet je niet alleen je organisatorische zaken op orde hebben, maar ook de technische zaken. We hebben gesproken met Johan Gorter, lead software architect bij AFAS en expert als het gaat om productiviteit en werkgeluk voor developers. In deze blog deelt hij zijn belangrijkste inzichten, zodat jij het beste in developers naar boven kan halen en kan zorgen dat alle developers met plezier naar hun werk gaan. 

Het hebben van tevreden en betrokken ontwikkelaars is voor werkgevers erg belangrijk en draagt bij aan een hogere productiviteit, verbeterde kwaliteit van het product, vermindering van personeelsverloop en kostenbesparingen op de lange termijn. Johan neemt ons mee in de belangrijkste zaken die anno 2024 nodig zijn om goede ontwikkelaars tevreden te houden en aan te trekken.

Tooling

Met de juiste tooling kunnen softwareontwikkelaars zich focussen op belangrijke zaken en worden overhead en fouten geminimaliseerd. Als dit niet op orde is voelt dat voor ontwikkelaars als onprofessioneel. Zo vertelt Johan: “Qua IDE zien we dat IntelliJ en VS Code de koplopers zijn op het gebied van snelheid, eenvoud en de nieuwste technieken, waaronder AI. Daarnaast wordt Github door ontwikkelaars beschouwd als het beste platform voor samenwerking en versiebeheer. Er zijn zeker alternatieven, maar als de afstand op de koplopers te groot wordt qua snelheid, automatisering of eenvoud, zullen ontwikkelaars zich geremd voelen in hun persoonlijke ontwikkeling. En dat leidt tot ontevredenheid. Verder is het belangrijk om tooling te gebruiken die de ontwikkelaar beschermt tegen fouten en simpel werk weg automatiseert. Denk hierbij aan linting, formatting, unit-tests en continuous integration.“

Werkplek

Tegenwoordig is er veel meer aandacht voor fijne werkplekken en de behoeften van werknemers. Werkgevers houden dan ook steeds meer rekening met wat hun ontwikkelaars willen en verwachten.

“Waar je 20 jaar geleden blij mocht zijn met een snelle processor en een extra monitor, zien we nu dat er niet meer bezuinigd wordt op een kwalitatieve en recente laptop, zit-sta bureau en een vergoeding om ook een goede thuiswerkplek te realiseren. Toetsenbord en muis worden door de meeste ontwikkelaars zelf meegenomen. Toch is het zeker aan te raden om iedereen een ergonomische toetsenbord en muis ter beschikking te stellen. Daarnaast moet er een juiste balans gevonden worden tussen rustig gefocust te kunnen werken en dat het laagdrempelig genoeg moet zijn om elkaar te helpen.”

Proces

Het ontwikkelproces bepaalt in grote mate hoe tevreden ontwikkelaars zijn. Scrum is een veelgebruikte methode, maar Johan verteld dat hij dit alleen goed heeft zien werken als het ontwikkelteam tijdens de sprint volledig zelfstandig is. Zo legt hij uit dat elke bemoeienis van buitenaf wordt aangehaald als excuus, als het geplande resultaat niet gehaald wordt. Dit leidt dan weer tot ontevreden ontwikkelaars.

“Bedenk ook dat Scrum een flink aantal verplichte meetings kent, waar ontwikkelaars niet per se blij van worden. Een online standup kan bijvoorbeeld best veel energie kosten als er 7 personen of meer aan deelnemen. Kies je niet voor Scrum, dan is het wel belangrijk om duidelijke afspraken vast te leggen. Houd de de overhead van meetings en administratie zo laag mogelijk. Het is vaak erg belangrijk voor ontwikkelaars dat ze precies snappen wat van hen verwacht wordt. Een geprioriteerde backlog met uitgewerkte functionele requirements is hierbij een belangrijk communicatiemiddel met de rest van het bedrijf. Ongeacht de ontwikkelmethode is het ook belangrijk om te werken met pull requests. Zo worden wijzigingen geisoleerd geschreven, gereviewed en gereleased kunnen worden. Ook moet er een beredeneerde keuze gemaakt worden voor het al dan niet hanteren van een release-cyclus.”

Product

Ontwikkelaars zijn dagelijks bezig met het verder ontwikkelen van het product. Of ontwikkelaars het product zelf nu wel of niet interessant vinden heb je weinig invloed op. Je kunt echter wel zorgen dat ontwikkelaars trots kunnen zijn op bepaalde aspecten van het product. Ook als je product niet uniek is, kun je bijvoorbeeld zorgen dat jouw product ten opzichte van de concurrentie sneller, gebruikersvriendelijker, mooier of slimmer is. Dit zorgt voor een missie waar je ontwikkelaars ook buiten werktijd enthousiast over kunnen zijn.

Kwaliteit

Ontwikkelaars werken dagelijks met het product en ze zullen er al het belang bij hebben dat de kwaliteit van de code goed blijft om er met vertrouwen aan te kunnen werken. Soms groeien dingen scheef of worden mogelijkheden tot hergebruik niet gelijk benut. Ook de technologie waarop het product gebouwd is zal zich verder ontwikkelen waardoor de code aangepast moet worden.

Zo stelt Johan: “Het is voor ontwikkelaars belangrijk dat er voldoende ruimte is om dit soort zaken recht te trekken. Je wilt namelijk niet dat ontwikkelaars weggaan omdat ze dagelijks moeten werken aan een product met verouderde technologie wat vol zit met verouderde en inconsistente code. De balans vinden tussen functionaliteit leveren en kwaliteit op pijl houden is een belangrijke succesfactor hierin. Een goede methode hierbij is om de verbeterpunten op een aparte “Technical Debt” backlog te plaatsen. Deze prioriteert het ontwikkelteam zelf waarvan ze regelmatig zaken kunnen oppakken.”

Het beste in Developers naar boven halen

Andere punten die de tevredenheid van ontwikkelaars bepalen zijn mogelijkheden om te innoveren, een goede verhouding met het business requirements team, de professionaliteit van de testers en feedback van de gebruikers. Elk bedrijf is anders en elke ontwikkelaar is anders, dus pas je als werkgever hierop aan. Tevreden en betrokken ontwikkelaars dragen bij aan een hogere productiviteit, verbeterde kwaliteit van het product, vermindering van personeelsverloop en kostenbesparingen op de lange termijn.

Wil jij de tevredenheid en daarmee de productiviteit van jouw ontwikkelaars verhogen? Neem dan vooral contact op met ons of Johan Gorter voor vrijblijvend advies.