5 Tips om IT’ers gelukkig, betrokken en gemotiveerd te houden

Door: Jasper Bouw
15/02/2024
“ Lees hoe je IT’ers gelukkig, betrokken en gemotiveerd kan houden, zodat ze enthousiast blijven over hun werk bij jouw bedrijf. ”

Volgens een onderzoek uitgevoerd door Stackoverflow staat wereldwijd 74% van de IT’ers open voor een nieuwe baan. Van deze groep is niet iedereen actief op zoek naar een nieuwe baan, maar wanneer er zich een kans op verbetering voordoet, zullen ze deze waarschijnlijk wel pakken. Daarom is je team tevreden houden, het begrijpen van het belang van employer branding en je als werkgever aanpassen aan de wensen en behoeften van jouw werknemers van groot belang. In deze blog geven we je 5 Tips om IT’ers gelukkig, betrokken en gemotiveerd te houden, zodat ze enthousiast blijven over hun werk bij jouw bedrijf. 

1. Erkenning en waardering

Werknemers die zich gewaardeerd voelen voor hun werk zijn vaak ook eerder bereid om langer bij het bedrijf te blijven. Daarom is het van belang dat je een cultuur van erkenning en waardering vormt. Dit doe je door bijvoorbeeld persoonlijke bedankjes, bonussen of publieke erkenning te bieden binnen het bedrijf. Een cultuur van erkenning en waardering draagt bij aan een gemotiveerd en tevreden team, dat bereid is om samen te werken en samen de bedrijfsdoelstellingen te halen.

2. Betrek medewerkers bij het grotere doel

Het betrekken van medewerkers bij het grotere doel van het bedrijf is van belang om hun betrokkenheid en motivatie te vergroten. Een van de beste manieren om tevredenheid te verhogen, is door je werknemers een gevoel van waarde te geven. Als manager is het jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je werknemers begrijpen hoe hun dagelijkse werkzaamheden bijdragen aan de grotere doelen van het bedrijf. Dit begint al tijdens het onboardingsproces, waarbij je nieuwe teamleden inspireert en laat zien waarom hun werk ertoe doet. Houd dit vast door dagelijkse taken te verbinden met de bedrijfsdoelen. Het ontwikkelen van een gevoel van betrokkenheid is belangrijk voor de juiste werkhouding en motivatie.

3. Bied ontwikkelingsmogelijkheden aan

Developers bevinden zich in een branche die zich alsmaar blijft ontwikkelen. Daarom is het van belang dat je hen de kans op continue ontwikkeling geeft en bij blijft bij de nieuwste trends.

Dit kan je doen door bijvoorbeeld het aanbieden van;

  • Trainingen, workshops en cursussen, die de skills en kennis van developers zullen verbeteren en vergroten.
  • Carrière mogelijkheden, zoals promoties, grotere verantwoordelijkheden, leiderschapsrollen en hogere zelfstandigheid.
  • Duidelijke groeipaden en ontwikkelingsmogelijkheden om je werknemers doelen te geven waarnaar ze kunnen streven.

4. Zorg voor een gezonde Work-Life balance

Met de opkomst van remote/ hybride werken en flexibele uren, hebben werknemers meer mogelijkheden dan ooit om hun werk en privéleven in een gezonde balans te brengen. Het stimuleren van een gezonde work-life balance is van belang voor het welzijn en de tevredenheid van je werknemers. Dit doe je door aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden aan te bieden aan huidige en nieuwe werknemers.

Doe dit door het aanbieden van;

  • De mogelijkheid voor (volledig) thuiswerken.
  • Flexibiliteit in werkuren.
  • De mogelijkheid om zelf pauzes in te delen.
  • Een beperkt aantal overuren.
  • Meer of onbeperkt vakantiedagen.

Dit draagt niet alleen bij aan de tevredenheid van het team, maar ook aan een verbeterde productiviteit. Werknemers waarderen het vertrouwen dat hen wordt gegeven om zelf te beslissen wanneer en waar ze hun werk verrichten, wat bijdraagt aan hun motivatie en inzet binnen het bedrijf.

5. Luister naar feedback

Als werkgever moet je een cultuur vormen waar je medewerkers zich vrij voelen om ideeën, zorgen en feedback te kunnen delen. Luister daarom actief naar de behoeften en neem hun feedback serieus. Door actie te nemen op hun suggesties laat je waardering en erkenning zien en stimuleer je jouw werknemers om meer en beter samen te werken. Luister naar wat je medewerkers denken, willen en voelen. Dan kan je de juiste tools en veranderingen aanbieden die voor hen nodig zijn om succesvol en gemotiveerd te kunnen werken.

Zo kan je IT’ers gelukkig, betrokken en gemotiveerd houden

Het behouden van je werknemers door hen te motiveren en inspireren vereist een combinatie van verschillende factoren. Geef je werknemers het gevoel van erkenning en waardering en laat zien wat ze betekenen voor het bedrijf. Bied ontwikkelingsmogelijkheden aan en luister naar feedback over de werkomgeving en flexibiliteit. Zo weet je wat de behoeften en wensen zijn van je werknemers en wat jij kan bieden om hen hierin te ondersteunen. Met deze tips zorg je ervoor dat je team van getalenteerde IT’ers zich gelukkig, betrokken en gemotiveerd voelen. Zo ontstaat er een gezonde en motiverende werkomgeving waarin ieder elkaar inspireert om samen de bedrijfsdoelen te halen.