De beste voorbereiding op een sollicitatiegesprek

Door: Alexandre Gimbrère
06/02/2024
“ Gefeliciteerd! Je bent uitgenodigd voor een eerste gesprek. Dit kan best spannend zijn als je niet weet wat je kan verwachten. In deze blog geven wij je de belangrijkste punten voor een goede voorbereiding op een sollicitatiegesprek.”

Gefeliciteerd! Je bent uitgenodigd voor een eerste gesprek. Dit kan best spannend zijn als je niet weet wat je kan verwachten. Daarom is het belangrijk dat je goed voorbereid het sollicitatiegesprek in gaat. Weet wat je kan verwachten en wat er van jou wordt verwacht. Naast een positieve indruk achterlaten is het natuurlijk ook belangrijk dat jij het gesprek weer verlaat met alle waardevolle informatie die je wilt weten. Vervolgens kan je een goed overwogen keuze maken. In deze blog geven wij je de belangrijkste punten voor een goede voorbereiding op een sollicitatiegesprek.

Stap 1: Onderzoek het bedrijf en de functie

Voordat je solliciteert, is het van belang om na te gaan of het bedrijf en de functie wel echt bij jou passen. Doe onderzoek naar het bedrijf en leer hoe je deze kunt beoordelen op basis van het stappenplan ‘Hoe beoordeel je een bedrijf op basis van Employer Branding.’ Reflecteer vervolgens op je eigen waarden en doelen om zeker te weten dat er een mogelijke match is.

  • Onderzoek het bedrijf: Ga verder dan alleen het bezoeken van de bedrijfswebsite. Lees nieuwsartikelen, reviews, bekijk de geschiedenis van het bedrijf en zoek naar informatie over recente projecten of prestaties. Hoe meer je weet, hoe beter je kunt aantonen dat je gepassioneerd bent over het bedrijf tijdens het sollicitatiegesprek.
  • Begrijp de bedrijfscultuur: Ontdek niet alleen wat het bedrijf doet, maar ook hoe ze het doen. Probeer te begrijpen wat de bedrijfscultuur is, hoe medewerkers worden behandeld en welke waarden centraal staan. Dit helpt je om te beoordelen of je persoonlijkheid en de werkstijl overeenkomen.
  • Reflecteer op je eigen wensen en doelen: Bedenk wat voor soort bedrijfscultuur het beste bij jou past en welke doelen je wilt bereiken in je carrière. Dit zal je helpen om te beoordelen of het bedrijf en de functie een goede match zijn met jouw persoonlijke en professionele groei.

Stap 2: Voorbereiding op veelgestelde vragen

Bij sollicitatiegesprekken worden enkele vragen vrijwel altijd gesteld. Bereid je dus voor op deze vragen om heldere en eerlijke antwoorden te kunnen geven. Zo begrijpt de werkgever beter wie jij bent en wat hij/zij aan jou heeft. Het is belangrijk om altijd eerlijk antwoord te geven op de gestelde vragen. Het is dan vaak ook belangrijker hoe je met je zwakke punten omgaat dan welke dit precies zijn. En wanneer je geen eerlijke antwoorden geeft, zal je werkgever hier snel genoeg toch wel achterkomen.

Voorbeelden van veelgestelde vragen bij sollicitaties

  • Wat kun je over jezelf vertellen?
  • Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?
  • Waarom wil je bij dit bedrijf werken?
  • Wat zijn je verbeterpunten?
  • Waar zie je jezelf over 5 jaar? En als 5 jaar te ver weg is, wat wil je over 2 jaar?
  • Hoe ga je om met stressvolle situaties of deadlines?
  • Wat is jouw mooiste prestatie en waar ben je het meest trots op?
  • Waarom zouden we juist jou moeten aannemen voor deze functie?

Stap 3: Demonstratie van technische skills

Een van de belangrijkste punten van een passende match vinden is of je genoeg ontwikkelde skills hebt die de problemen van het bedrijf kunnen oplossen. Dat is dan ook hetgeen waarvoor je wordt betaald. Zorg voordat je een sollicitatie gesprek ingaat dat je een duidelijk beeld hebt van jouw skills en de grenzen van deze skills. Zo weet je precies of alle verwachtingen kunnen worden waargemaakt of dat de werkgever teveel van je verwacht. Maak een lijst van jouw skills en noteer hoe je deze hebt ontwikkelt. Bijvoorbeeld door je studie, werkervaring of persoonlijke interesse. Zorg dat je deze skills kunt bewijzen met voorbeelden van projecten, prestaties of situaties waarin je deze hebt toegepast.

Stap 4: Zelf ook vragen voorbereiden

Het voelt misschien niet altijd zo, maar een sollicitatiegesprek is altijd een tweerichtingsgesprek. Een sollicitatiegesprek heeft niet alleen als doel dat de werkgever jou leert kennen, maar het is ook een kans voor jou om meer te weten over het bedrijf en de functie. Beide partijen willen weten of het een match is. Om hier achter te komen zullen er veel vragen aan je gesteld worden en moet je voldoende vragen terug stellen. Door de juiste vragen te stellen kan je een weloverwogen beslissing nemen. Zo weet jij wat je kan verwachten van het bedrijf en weet de werkgever wat jij belangrijk vindt.

Voorbeelden van vragen die je kan stellen aan een werkgever:

  • Wat wordt er van mij verwacht in de eerste 30, 60 of 90 dagen?
  • Wat zijn de belangrijkste doelen en prioriteiten voor de functie?
  • Wie wordt mijn directe leidinggevende en hoe verloopt deze samenwerking?
  • Met welke collega’s zal ik veel gaan samenwerken en hoe verloopt deze samenwerking?
  • Worden er trainingen gegeven en wat zijn de mogelijkheden voor bijscholing?
  • Welke zakelijke uitdagingen spelen er momenteel en hoe kan mijn rol daarbij helpen?
  • Is er een mogelijkheid om hybride of remote te werken?

De beste voorbereiding op een sollicitatiegesprek

Het voorbereiden op een sollicitatiegesprek zal je niet alleen meer kans geven op de baan die je zo graag wilt. Het geeft je ook een goed inzicht in jouw kunnen, grenzen en ontwikkelingsmogelijkheden. Een recruitment bureau weet precies welke punten een organisatie belangrijk vindt en wat voor vragen ze zullen stellen. Bij DigiteQ helpen wij onze kandidaten dan ook altijd met het voorbereiden op de eerste gesprekken. Zo weet jij precies wat je kan verwachten en hoe je je moet voorbereiden.

Ben jij toe aan een nieuwe stap in je carrière of benieuwd naar de mogelijkheden die wij voor jou hebben? Neem dan vandaag nog contact met ons op!