De overgang naar een Tech-carrière: hoe doe je dat?

Door: Jasper Bouw
11/10/2023
“ De overstap naar een tech-carrière begint met de juiste stappen. Ontdek hoe je waardevolle tech-skills kunt ontwikkelen en een succesvolle toekomst in Tech kunt opbouwen.”

Werk je momenteel in een niet-technische rol en denk je eraan om over te stappen naar een carrière in Tech. Dan spreekt het natuurlijk voor zich dat technische vaardigheden van grote waarde zijn. In dit artikel delen wij essentiële stappen om de overgang naar een Tech-carriere zo succesvol mogelijk te maken.

Waarom een Tech-carrière

Tech is een van de hardst groeiende sectoren ter wereld. Met de toenemende vraag naar Tech professionals, biedt het talloze mogelijkheden voor iedereen. Hier zijn enkele redenen waarom je zou moeten overwegen om naar een tech-carrière over te stappen:

1. Toekomstbestendigheid: De technologische sector blijft groeien, zelfs in tijden van economische onzekerheid. Dit betekent dat technische vaardigheden steeds waardevoller worden op de arbeidsmarkt.

2. Diversiteit van rollen: Tech-carrières omvatten veel meer dan alleen programmeren. Er zijn mogelijkheden in projectmanagement, design, data-analyse, en nog veel meer.

3. Innovatie en creativiteit: De tech-industrie stimuleert innovatie en biedt ruimte voor creativiteit. Je kunt betrokken zijn bij de ontwikkeling van baanbrekende producten en diensten.

9 stappen voor de overgang naar een Tech-carriére

1. Zelfevaluatie

Een goede carrièreplanning begint met een grondige zelfevaluatie. Identificeer je sterke punten, interesses en doelen om een basis te leggen voor je loopbaan. Dit proces helpt je om gerichte stappen te zetten en carrièredoelen te formuleren die in lijn zijn met je persoonlijke kenmerken en ambities. Het is een voortdurende oefening om de juiste richting te bepalen en succes te bereiken in je professionele leven.

2. Investeer in je kennis en skills met cursussen

Nadat je hebt bepaald waar je interesses en doelen liggen, is het tijd om je technische kennis te vergroten. Volg (online) cursussen en leer de basics zoals programmeren, databases en netwerken om een goede basis te leggen.

3. Train jezelf met open source projecten

Wanneer je je technsiche kennis verbreedt is het is aan te raden om praktische ervaring op te doen via open source-projecten. Dit kan samen gaan met de cursussen die je volgt en zal je helpen om vaardigheden in de praktijk te brengen. Platformen zoals GitHub bieden een waardevolle plek waar je kunt samenwerken aan open source-projecten en kunt bijdragen aan bestaande projecten.

4. Bouw een portfolio

Met de technische ervaring die je hebt opgedaan, is het tijd om te beginnen met het samenstellen van een portfolio. Dit portfolio zal dienen als een showcase van je kennis en vaardigheden, waardoor toekomstige werkgevers referenties hebben van wat je kunt. Het zal handvatten bieden bij toekomstige sollicitaties

5. Bouw ervaring op met freelance opdrachten

Naast het bijdragen aan open source-projecten, biedt het oppakken van freelance opdrachten een waardevolle kans om praktische ervaring op te doen. Deze taken zullen niet alleen je technische skills verbeteren, maar ook je ondernemerschap. Dit omdat je leert werken met klanten, deadlines en projectbeheer, wat belangrijke skills zijn in de professionele wereld.

6. Referenties/ aanbevelingen van managers of teamleden

Het verzamelen van sterke referenties en aanbevelingen van huidige of voormalige managers en teamleden is een goeie stap bij de overgang naar een tech-carrière. Bericht relevante contacten en vraag naar een referentie of aanbeveling. Geef deze contacten relevante informatie, zoals je CV en carrièredoelen in de Tech. Hierdoor weten zij waarop ze jou kunnen aanbevelen en waarom. Deze referenties versterken je geloofwaardigheid bij potentiële werkgevers en kunnen belangrijk zijn voor het krijgen van een baan in de Tech.

7. Solliciteer op juiste functies

Met de juiste kennis en interview voorbereiding op zak, is het nu tijd om te solliciteren voor entry-level posities die aansluiten bij je skills. Deze banen bieden een waardevolle opstap en praktische ervaring om je carrière te starten.

8. Samenwerken met een recruiter

Het samenwerken met een recruiter en gebruikmaken van hun grote netwerk is een slimme zet als je de stap naar een tech-functie wil maken. Een recruiter kan je toegang geven tot exclusieve vacatures en je begeleiden bij het vinden van de juiste kansen die passen bij je vaardigheden en ambities in de tech-industrie. Ook kan een recruiter je adviseren over de benodigde vaardigheden en helpen bij het voorbereiden van technische interviews en sollicitatiegesprekken, waardoor je kansen op slagen worden vergroot. De samenwerking met een recruiter kan je helpen bij de overgang naar de Tech en het vinden van de best passende job.

9. Blijf up-to-date

Terwijl je solliciteert en je carrière begint, is het van belang om up-to-date te blijven met de laatste trends en technologieën in de tech-industrie. Dit zal je helpen om relevant te blijven en jezelf te blijven ontwikkelen.

de overgang naar een Tech-carriere

Overstappen van een niet-technische rol naar een tech-carrière is mogelijk, maar het vereist toewijding en inspanning. Met de juiste mindset en stappenplan kun je met succes de technologische wereld betreden en een mooie carrière opbouwen. Blijf leren, bouw je netwerk op en blijf vastberaden. De mogelijkheden zijn eindeloos in de tech-industrie, en met doorzettingsvermogen kun je jouw plaats daarin veroveren.

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste tech-functie voor jouw vaardigheden? DigiteQ staat klaar om je te begeleiden bij deze spannende overgang naar een tech-carrière. Neem vandaag nog contact met ons op!