Sollicitatiegesprek? Met deze 6 tips maak jij een onuitwisbare eerste indruk!

Door: Jasper Bouw
27/01/2021
“ Yes, je wordt uitgenodigd voor een eerste gesprek! Nu wordt het pas echt belangrijk. Met deze 6 tips weet je zeker dat jij net degene bent die blijft hangen!”

6 tips voor een onuitwisbare eerste indruk

Yes, je wordt uitgenodigd voor een eerste gesprek! Nu wordt het pas echt belangrijk. Dat je niet te laat moet komen en je niet negatief moet uitlaten over je vorige werkgever weten we allemaal, maar hoe zorg je ervoor dat je opvalt? Met deze 6 tips weet je zeker dat jij net degene bent die blijft hangen!

 

Kleren maken de man (of vrouw)

Zorg dat je goed voor de dag komt en je houdt aan de dresscode van het bedrijf. Zoek dus van te voren uit wat gangbaar is en zorg dat jouw outfit daarop aansluit. Belangrijk is natuurlijk wel dat je kleding kiest die bij jou past, zodat je je ook op je gemak voelt en dat uitstraalt. Als jij goed voor de dag komt laat je meteen zien dat je het gesprek en de baan serieus neemt. 

 

Maak contact met de mensen in het bedrijf

Het is belangrijk dat je niet alleen een goede indruk maakt op je gesprekspartner, minstens net zo belangrijk is een goede indruk bij je eventuele nieuwe collega’s. Kijk dus om je heen als je binnenkomt, maak contact en groet de mensen die je tegenkomt. Na het gesprek wordt zeker ook aan de rest van de afdeling gevraagd naar hun mening, zorg dus dat ook bij de rest van het bedrijf de eerste indruk goed is. 

Praat vanuit de ik-vorm 

Een sollicitatiegesprek gaat over jou, wat jij kan en hebt gedaan. Vertel dus duidelijk welke rol jij hebt genomen in eerdere projecten of werkzaamheden. Hoe jij het hebt aangepakt en wat je hebt gedaan om het een succes te maken. Zo krijgt je gesprekspartner ook een duidelijk beeld over jouw kwaliteiten en verantwoordelijkheden in eerdere functies.

 

Ken je kwaliteiten

Je wordt aangenomen omdat je iets kunt of meebrengt wat andere mensen binnen het bedrijf of binnen de afdeling nog niet kunnen. Het is daarom belangrijk om te weten wat je waard bent. Wat zijn jouw sterke eigenschappen en kwaliteiten en welke kennis heb jij die van toegevoegde waarde kan zijn? Bereid je hierop voor! 

 

Niemand is perfect 

Naast je goede eigenschappen is het ook belangrijk dat je weet wat je slechte eigenschappen en dus eventueel je valkuilen kunnen zijn. Met het antwoord: ‘ik heb geen slechte eigenschappen’, kom je niet verder. Niemand is perfect en zelfkennis is juist goed. Tijdens het gesprek is het wel belangrijk dat je een positieve draai aan je slechte eigenschappen geeft. Dit doe je door aan te geven hoe je hiermee omgaat. Bijvoorbeeld: “Ik kan nogal chaotisch zijn, maar omdat ik dit weet van mijzelf ben ik erg gestructureerd in mijn administratie en maak ik gebruik van een tool om mijn to do’s bij te houden.”

 

Stel vragen! 

Ieder sollicitatiegesprek wordt standaard afgesloten met “Heb jij nog vragen?”. Wees hierop voorbereid en zet deze vragen thuis al op papier, zo kan deze vraag je niet overvallen. Het stellen van geen vragen kan overkomen als ongeïnteresseerd of laat blijken dat je je niet voldoende heb ingelezen in de functie en het bedrijf. Ons advies is om minstens 5 vragen voor te bereiden welke je zelf wilt stellen, dat mag gaan over het bedrijf, de functie, de gesprekspartners. Probeer vragen te bedenken die iets verder gaan dan de informatie die al op de website staat. 

Bijvoorbeeld ”waarom werk jij hier”, ”Als we over 6 maanden een evaluatiegesprek hebben, wanneer heb ik het dan goed gedaan?”, ”Als er één ding is wat jij binnen de organisatie mag veranderen, wat zou dat zijn en waarom?”.

Het kan natuurlijk voorkomen dat al jouw vragen al zijn beantwoord gedurende het gesprek. Dat is een goed teken en betekent dat je gedurende het gesprek al veel vragen hebt gesteld. Geef dit aan het einde van het gesprek nog wel aan en herhaal de vragen die je had en al zijn beantwoord. 

 

Met deze 6 tips ben jij er helemaal klaar voor! Wil je meer sollicitatietips? Of kunnen we je helpen met het zoeken naar een nieuwe baan? Maak dan een vrijblijvende afspraak, we vertellen je er graag alles over!