De voordelen van het outsourcen van Recruitment

Door: Jasper Bouw
27/03/2024
“ Lees over de voor- en nadelen van het outsourcen van recruitment en hoe dit voor jouw organisatie mogelijk de beste strategie is. ”

Het vinden van het juiste talent, vooral in gespecialiseerde niches, vereist vaak diepgaande kennis en inspanning. Het vinden van getalenteerde professionals die passen bij jouw bedrijfscultuur kost dan ook vaak veel tijd en geld. Daarom is het uitbesteden van het recruitment proces voor veel bedrijven een aantrekkelijke optie. In dit artikel bespreken we de voordelen en nadelen van het outsourcen van recruitment, de kijk van Bert Breeman (Directeur OpenValue) op recruitment en lichten we toe waarom het outsourcen van recruitment mogelijk een slimme strategie is voor jouw organisatie. 

Toegang tot een grotere talentenpool

Voordelen

Een van de grootste voordelen van het outsourcen van recruitment is de toegang tot een breder en meer diverse talentenpool. Recruitment bureaus hebben vaak een groot netwerk en databases met gekwalificeerde kandidaten. Dit betekent dat zij sneller de juiste match kunnen vinden bij jouw specifieke behoeften, zonder dat je zelf tijd en middelen hoeft te investeren in het opbouwen van netwerken. Recruiters zijn actief bezig met het zoeken naar geschikte kandidaten, waardoor je niet beperkt bent tot alleen de mensen die spontaan reageren op je vacatures. Dit vergroot de kans om de perfecte kandidaat te vinden voor een openstaande functie.

Nadelen

Hoewel recruitment bureaus een grote talentenpool hebben, bestaat het risico dat de kwaliteit van de geselecteerde kandidaten niet aan alle verwachtingen voldoet. Dit kan ontstaan door onvoldoende begrip van de specifieke behoeften van het bedrijf, gebrek aan diepgaande screening van kandidaten, of het nastreven van kwantiteit boven kwaliteit om snel vacatures in te vullen.

Kosten- en tijdbesparing

Voordelen

Volgens Bert Breeman, de directeur van OpenValue is het grootste voordeel van het outsourcen van recruitment tijdbesparing. Zo stelt hij “Het voordeel van werken met een recruiter is dat de eerste selectie in ieder geval door de recruiter gedaan wordt. Dat is tijdsbesparing. Ik werk ook met andere recruitment bureaus samen. Ik ga geen namen noemen, maar daar krijg ik echt heel veel CV’s aangeleverd voordat er dan iets goeds uit komt. Een goed recruitment bureau zorgt ervoor dat dit soort tijd je bespaard wordt.”

Het outsourcen van recruitment kan ook leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen. Het zelf opzetten en onderhouden van een effectief recruitment proces vereist investeringen in tijd en geld. Denk hierbij aan het plaatsen van vacatures, het screenen van kandidaten en het voeren van sollicitatiegesprekken. Door gebruik te maken van de efficiëntie en expertise van recruiters en een deel van deze taken uit te besteden, kan je deze kosten vermijden en toch verzekerd zijn van kwalitatief hoogwaardige kandidaten.

Nadelen

Volgens Bert kan de focus op tijd- en kostenbesparing ook een groot nadeel zijn. Zo stelt hij: “Er zijn dus ook recruitment bureaus die je de tijd niet gunnen om goed en zorgvuldig met het proces bezig te zijn. Natuurlijk biedt een recruiter een CV niet alleen bij jou aan, maar ook nog bij Pietje en bij Klaasje. En dan moet je volgens hen heel snel schakelen om ‘de deal niet te missen’. Ze wedden op meerdere paarden, maar het gaat hier om mensen die een nieuwe job zoeken en niet een pak melk in de supermarkt aan het kopen zijn. Kwaliteit moet altijd voorop staan en dat kom je helaas niet vaak tegen.”

Focus op core business

Voordelen

Door recruitment uit te besteden, kan uw bedrijf zich concentreren op de core business. Het recruitment proces kan tijdrovend en afleidend zijn. Vooral voor managers en teams die zich moeten richten op het behalen van bedrijfsdoelen. Outsourcing zorgt ervoor dat uw interne team zich kan focussen op wat ze het beste doen, terwijl het recruitment proces in handen is van experts.

Nadelen

Door recruitment uit te besteden, wordt je afhankelijk van de prestaties en beschikbaarheid van externe recruiters. Eventuele vertragingen of problemen aan de kant van het recruitment bureau kunnen het vermogen van je bedrijf om vacatures tijdig in te vullen, belemmeren. Daarnaast kan het uitbesteden van recruitment leiden tot verminderde betrokkenheid van interne teams bij het vinden van talent. Het proces wordt overgedragen aan externe partijen, waardoor interne medewerkers mogelijk minder betrokkenheid voelen bij het selecteren van nieuwe collega’s en het vormgeven van het team.

Expertise in recruitment

Voordelen

Recruitment bureaus beschikken over gespecialiseerde kennis en ervaring in het werven van talenten. Ze zijn op de hoogte van de laatste trends, best practices en de meest effectieve wervingsstrategieën. Deze expertise verhoogt de kans op het succesvol invullen van vacatures met gekwalificeerde kandidaten die goed passen binnen de bedrijfscultuur.

Recruiters hebben kennis van trends in de arbeidsmarkt, zoals welke softskills belangrijk zijn. Maar ook welke salarissen worden betaald en hoe lang het duurt om bepaalde posities in te vullen. Recruiters maken gebruik van de nieuwste technologieën en tools om het recruitmentproces zo effectief mogelijk te maken. Met geavanceerde databases en software kunnen ze snel en efficiënt kandidaten identificeren die voldoen aan de specifieke eisen van je vacature.

Aantrekkelijk voor werknemers

Voordelen

Als je nog geen sterke employer brand hebt, kunnen recruiters je ook hierbij helpen. Recruiters hebben een diepgaand begrip van de behoeften en verwachtingen van kandidaten en wat hen aantrekt tot bepaalde werkgevers. Ze kunnen je helpen bij het communiceren van een aantrekkelijke employer brand, die potentiële kandidaten aanspreekt en motiveert om voor jouw organisatie te willen werken. Door een sterke employer brand op te bouwen, kun je je onderscheiden van de concurrentie en talenten aantrekken die passen bij je organisatie.

De voordelen van het outsourcen van recruitment

Het vinden van het juiste talent vereist vaak veel inspanning en middelen, met name in gespecialiseerde niches. Het outsourcen van recruitment geeft bedrijven toegang tot een bredere en meer diverse talentenpool. Dit resulteert in een hogere kans om de perfecte kandidaat te vinden. Ten slotte wordt het recruitment proces door outsourcing sterk versnelt dankzij de toegang tot grote databases en de expertise bij het selecteren en kwalificeren van kandidaten. Het outsourcen van recruitment is voor vele bedrijven daarom een slimme strategie voor een efficiënte en effectieve zoektocht naar de grootste talenten.

Ben je op zoek naar de beste professionals en benieuwd naar wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan een kijkje op onze “Lets get started” pagina voor een overzicht van onze samenwerkingsmogelijkheden.